Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2553 > Eveniment Nr. 2553 de miercuri, 6 decembrie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Autobuzele din Autogara Nord continuă să facă viața amară riveranilor

CondamnaȚi la iad prin gaZare cu UD112

articol de: Mărgărit Grosu
Autobuzele din Autogara Nord continuă să facă viața amară riveranilor
 

Locuitorii din zona Autogării Nord așteaptă disperați după mai bine de un an intervenția autorităților abilitate în acest domeniu, pentru a scăpa de coșmarul vecinătății cu aceasta, care  le-a modificat viața transformînd-o într-un calvar. De la începutul acestui an au sesizat autoritățile ce pot reglementa relațiile de vecinătate, dar fără efect. Trepidațiile și zgomotul produs de motoarele turate la maxim, de la primele ore ale dimineții, i-au determinat pe vecini  să utilizeze camerele mai îndepărtate de autogară. De fumul gros și înecăcios n-au însă scăpare.

Amenzile usturătoare nu au avut și efectul scontat
Singura instituție care s-a sesizat a fost Garda de Mediu, care a amendat destul de substanțial administratorul societății. Dar măsurile impuse pentru a asigura o bună vecinătate n-au mai fost luate în considerare pentru că banii dați pe amenzi trebuiau recuperați. Altcineva nu s-a mai obosit să treacă să verifice sesizările cetățenilor, chiar dacă primesc salarii destul de grase pentru acest lucru. De fapt, nici nu puteau, pentru că tot ei au permis  amplasarea acestei parcări de autobuze în imediata vecinătate a caselor. Și-au dat acordul și s-au acoperit cu hîrtii pe care acum le invocă și ridică neputincioși din umeri. Între timp, cetățenii din această zonă s-au acomodat cu noul mod de viață. Rufele nu mai stau la uscat pe culme pentru că devin instantaneu negre, parfumate cu mirosul specific de motorină arsă provenit de la autobuzele UD112. Ferestrele au rămas bătute de mult în cuie și mulți dintre cei intervievați se gîndesc serios la achiziționarea unor măști de gaze. Cei mai afectați sînt copiii, care suportă cu greu gazele de eșapament emise cu dărnicie de rablele ce se pregătesc să plece în cursă de la primele ore ale dimineții. Vecinii au rămas la fel de dezamăgiți ca și în primăvara acestui an. L-au  crezut pe cuvînt pe patron atunci cînd și-au dat acordul înființării acestei baze de transport. În urma sesizărilor, acesta a  promis  că va înnoi parcul de mașini. De asemenea, a promis în fața comisarilor de la Garda de Mediu că va respecta măsurile impuse, dar totul a rămas la această fază, adică a promisiunilor.

Măsurile impuse de comisarii de la Garda de Mediu au rămas doar pe hîrtie
Din Notificarea de Impact Redus ștampilată cu litera B de către Agenția de Protecție a Mediului reiese că s-a făcut o analiză  tehnică a documentației depuse de firma Voicilă Magazin Mixt S.N.C., proprietara afacerii și s-a emis Notificarea de Impact Redus-Ștampila B, cu numărul 47 din 23.05.2005. Printre multe obligații care au fost date în sarcina beneficiarului atît pe timpul construcției cît și în timpul exploatării cîteva sînt esențiale pentru vecini, dar sînt încălcate cu bună știință de către beneficar. La punctul patru din această Notificare, Agenția de Protecție a Mediului a considerat necesar să insereze cîteva clauze, printre care și faptul că autogara va servi doar ca punct de plecare și sosire a călătorilor. Autobuzele vor fi garate la peron cu maximum 15 minute înainte de plecarea în cursă și vor elibera peronul în maxim 15 minute după sosire. În același timp nu vor fi prezente în autogară mai mult de 5 mijloace de transport, se mai arată în Notificarea cu pricina. Numai că nici aceasta nu este respectată și nici condițiile impuse de Garda de Mediu.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU