Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2281 > Eveniment Nr. 2281 de miercuri, 18 ianuarie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Ceea ce "Șansa" a semnalat de multă vreme, s-a produs!


Autoritățile au scăpat din frîu transportul "maxi-taxi"

Nemulțumiți, transportatorii buzoieni se duc cu jalba la BucureȘti cerînd ajutor instituțiilor centrale

articol de: (T.P.)
Faptul că transportul urban și interurban de persoane se face într-un sistem haotic, poate chiar de junglă, presărat nu de puține ori cu victime, nu-i lasă nepăsători pe unii dintre transportatori și pe cea mai mare parte a călătorilor. Fiecare dintre noi are dorința de a călători în condiții cît se poate de umane și mai ales în siguranță. Tocmai faptul că unii călători au urcat în microbuze și în loc să ajungă la destinația inițială au ajuns pe un pat de spital sau între patru scînduri nu face decît să ne sperie. Ofensiva dusă de Șansa pentru diminuarea efectelor transportatorilor a rămas fără ecou la forurile îndrituite. Singurii care au recepționat mesajul au fost transportatorii corecți, însă nu este de ajuns, atîta timp cît oficialitățile nu mișcă nici un deget pentru ca viața călătorilor să fie în siguranță pe tot parcursul călătoriei. Chiar și premierul a uitat că a dat sarcină unor miniștri să facă ordine în transportul de călători. Transportatorii buzoieni, ajunși la capătul disperării, se pregătesc să plece cu jalba la București, să colinde pe la ministere, dorința lor fiind aceea de a se efectua un transport civilizat în municipiul și județul Buzău. În cele ce urmează vom prezenta instituțiile vizate de către călători, alți participanți la trafic, transportatori și reproșurile pentru fiecare instituție în parte.

POLIȚIA. Nici o legislație românească nu include noțiunea de maxi-taxi, ci doar pe aceea de transport în comun efectuat cu mijloacele autorizate. Cu toate acestea, pe toate microbuzele care circulă prin municipiul Buzău este mare scris MAXI-TAXI, ceea ce conferă transportatorilor posibilitatea de a opri oriunde și oricînd, punînd în pericol viața călătorilor care urcă și coboară din mijloacele de transport, accidentul mortal prin care copil nevinovat și-a pierdut viața fiind mai mult decît elocvent. Opririle și plecările din intersecții, de multe ori făcute cu prețul unor triplări, nu fac altceva decît să sugrume circulația celorlalte autovehicule. Și, nu în ultimul rînd, polițiștii sînt acuzați că trec prea ușor cu vederea neregulile săvîrșite de anumiți transportatori.

AUTORITATEA RUTIERĂ RomânĂ. Asupra acestei instituții planează suspiciunea că a scăpat frîiele din mînă și că favorizează anumiți transportatori. Favoritismele nu sînt pe plan local, ci vin direct de la București. Tocmai acest aspect ar fi permis unor controlori ARR să fie apropiați trup și suflet unor transportatori care fac legea în județ, nu respectă orele și locurile de plecare și nici înscrisurile din caietele de sarcini. Se spune că unii transportatori cunosc periodicitatea controalelor și din acest motiv atunci cînd sînt opriți în trafic sînt mai mult decît niște îngerași.

REGISTRUL AUTO Român. Instituția RAR este acuzată că, deși cunoaște efectele nocive ale legislației legate de autorizarea unor mijloace de transport specifice, nu informează și nu cere luarea unor măsuri pentru excluderea definitivă a transformărilor tehnice care conduc la dezechilibrarea microbuzelor de marfă, transformate în microbuze pentru transportul de călători. Deși toată lumea știe despre ce este vorba, se tace în continuare, iar microbuzele se răstoarnă ori de cîte ori au prilejul tehnic.

FINANȚELE PUBLICE. Finanțiștii sînt acuzați că nu dispun verificări legate de legalitatea călătoriilor, proveniența biletelor de călătorie și a abonamentelor, dublarea acestora prin contrafacerea neautorizată și partajarea anumitor agenți economici.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU