Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2264 > Eveniment Nr. 2264 de vineri, 23 decembrie 2005  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Opera tuturor conducerilor pe care le-am avut pînă acum

Buzăul a rămas fără hala de carne

articol de: Mărgărit GROSU

Goana după o bucată de carne pentru masa de Crăciun a devenit o adevărată aventură pentru cea mai mare parte a buzoienilor. În lipsa unui spațiu adecvat de desfacere a cărnii, "Hala de carne" specifică fiecărui oraș, oamenii se înghesuie încă de la primele ore ale dimineții să prindă rînd la cozile interminabile care se formează în fața magazinelor care încă mai vînd carne proaspătă.
Situația pare paradoxală, în condițiile în care în județ sînt destui crescători de animale care sînt puși în situația de a nu găsi posibilități de valorificare a produselor. În trecut în municipiu existau două astfel de puncte de desfacere a cărnii. Cel din Piața Centrală a fost transformat în supermarket după modernizarea pieții, iar celălalt a fost preluat de gorbacioviști. Dacă Hala de carne din Piața Centrală trebuia cumva refăcută, pentru că imobilul arăta a ruină, nimeni nu se aștepta ca la final, după modernizare, edilul municipiului, Constantin Boșcodeală, să nu se gîndească la utilitatea acesteia și să nu cuprindă în contractul de privatizare și o clauză ca măcar o parte a imobilului să-și păstreze destinația inițială. Nu a făcut-o nici aici și nici în cealaltă locație, unde a considerat necesar să se vîndă doar produse industriale de calitate îndoielnică.

Cele cîteva magazine nu pot face față solicitărilor
În fiecare oraș din țară funcționează o hală pentru desfacerea produselor animaliere. Producătorii pot veni cu animalele sacrificate, avizate sanitar veterinar să-și desfacă produsele proprii. Avantajul pentru populația orașului este enorm. Se poate achiziționa carne proaspătă la prețurile cele mai mici. Producătorii au la rîndul lor posibilitatea de valorificare a produselor. Boxele de carne sînt destul de solicitate, mai ales în acestă perioadă și reprezintă pentru majoritatea locuitorilor principalul punct de aprovizionare. În municipiul Buzău aceste puncte de desfacere au dispărut total, printr-o lipsă de obiectivitate în aprecierea utilității acestora. Cetățenii se înghesuie în fața celor două- trei puncte de desfacere care nu au capacitatea de a face față cererii.

Exact ca pe vremea lui Ceaușescu
Rezultatul este văzut în fiecare dimineață în fața acestor magazine, unde cozile interminabile ne aduc aminte de o perioadă pe care o consideram de mult apusă. Dar nu numai în rîndul consumatorilor se văd aceste efecte. Cei mai oropsiți de desconsiderarea acestor puncte de desfacere sînt producătorii. Nu toți cetățenii își pot cumpăra porcul întreg de Crăciun, iar edilul municipiului nu le-a lăsat o altă posibilitate de valorificare a produselor.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU