Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2647 > Eveniment Nr. 2647 de sambata, 31 martie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Cīnd n-am avut proiecte a fost rău, acum avem proiecte proaste


Spitalu de urgenţă un moft

Bolnavii nu mai pot să se interneze īn spitalele din capitală decīt dacă plătesc īngrijirea

Spitalu de urgenţă un moft
 
Pentru ca Spitalul Judeţean Buzău să devină unitate de urgenţă nu mai are nevoie decīt de un medic oncolog. Cel puţin aşa susţin
autorităţile medicale, deşi, īn realitate, situaţia nu este atīt de simplă. Vestea a stīrnit deja panică īn rīndul cetăţenilor, care se tem să se lase pe mīna medicilor din Buzău.

Adio internări de urgenţă la Bucureşti

Temerile oamenilor sīnt sus­ţi­nute, pentru că, după cum cum apreciază şi directorul A.S.P., dr. Celine Toader, odată ce Spitalul Ju­de­ţean va deveni spital de urgenţă ca­zurile grave nu vor mai fi preluate de Spitalul de Urgenţă Floreasca sau de alte unităţi similare din ţară, mult mai bine dotate. Pacienţii care vor ajunge, totuşi, īn renumitele spitale de urgenţă din ţară īşi vor plăti cu bani grei spitalizarea pentru că, avīnd deja un spital de urgenţă la Buzău, nu mai pot uza de drepturile de asigurat. Excepţie fac doar urgenţele ce ţin de Neurochirurgie şi Chirurgie Toracică, care vor fi pre-luate de Bucureşti.

Singurul tomograf din spital se poate defecta oricīnd

Medicul Nina Mihai, responsabil de evaluarea spitalului, susţine că unitatea trebuie să-şi pună la punct şi aparatura, pe alocuri insuficient de performantă. "Spitalul dispune de un singur tomograf, care se poate defecta oricīnd, motiv pentru care mai este nevoie de cel puţin īncă unul. Īn plus, potrivit Legii 95/2006, spitalul ar trebui să dispună de un aparat cu care să se poată efectua coronarografii, pentru cei cu risc crescut de infarct şi de un ecodopler vascular, cu ajutorul căruia se fac investigaţii pentru sistemul circulator. Utilă ar fi şi amenajarea unui laborator pentru efectuarea unor determinări hormonale, inexistent acum la Buzău".

Transformarea īn spital de urgenţă, un moft

Autoritatea de Sănătate Pu­bli­că se zbate de mai bine de doi ani să transforme cel mai mare spital din judeţ īn unitate de urgenţă, fără să ţină cont de situaţia īn care vor fi puşi mulţi bolnavi. Demersurile au fost făcute cu greu, principalele deficienţe fiind lipsa
de personal şi de aparatură per­-formantă. La jumătatea lunii fe-­­bruarie, directorul A.S.P., dr. Celine Toader, a depus la Ministerul Sănătăţii toată documentaţia necesară obţinerii statutului de spital de urgenţă. Īn principiu, res­ponsabilii de la minister şi-au dat acordul, dar documentaţia trece, la momentul actual, prin verificările şi analizele comisiilor de specia­litate.

Interimarul Doboş spune că nu īl mai interesează

Medicul Muşat Doboş, interimar la Spitalul Judeţean pīnă la īnceputul lunii aprilie, este de părere că transformarea este binevenită pentru prestigiul judeţului nostru. Principalele beneficii sīnt de ordin material, īn sensul că Unitatea de Primire Urgenţe va dispune de un buget distinct, iar celelalte secţii vor primi mai mulţi bani. Medicul a ţinut să sublinieze că salariaţii vor fi mult mai bine remuneraţi, dar că nu īnseamnă neapărat, servicii mai bune pentru pacienţi. "De la 1 aprilie nu voi mai fi director al spitalului şi nu mă mai interesează ce va fi, din punct de vedere managerial. Să facă ce vor şi să vină şi ministrul Nicolăescu să-şi dea acordul".

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU