Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2635 > Eveniment Nr. 2635 de sambata, 17 martie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Să ne rugăm pentru pace și prietenie:


Adăposturile anti-aeriene depozite de vechituri

Adăposturile anti-aeriene depozite de vechituri
 

Sunete asurzitoare ale sirenelor aeriene urlă în tot orașul, îndemnînd la fugă spre adăposturile pentru protecție civilă. Oameni disperați se îndreaptă ca la o ultimă salvare spre aceste locuri,numai că: SURPRIZĂ! Indicatoarele lipsesc și odată pătrunși înăuntru cetățenii speriați împing ușa care refuză să se închidă etanș. Atunci, disperați din cauza bombelor și a fumului de afară, încearcă să aprindă lumina și să găsească trusa de prim ajutor, dar ea lipsește, iar lumina nu se aprinde , Scenariul ar putea continua, dar este de ajuns, deoarece deocamdată adăposturile, în cazul în care există suficiente și nu sînt pline cu borcane de murături sau alte obiecte, sînt goale și neutilate corespunzător. Concluzia? Din fericire, exercițiul de imaginație este doar un scenariu.

Căutate cu lumînarea
Amenințarea unui atac asupra orașului Buzău este deocamdată numai ipotetică. Credem că și în această situație populația trebuie să fie bine informată despre posibilitățile de adăpostire a cetățenilor în cazul unui atac armat. Problema unui război în ziua de azi nu mai poate fi pusă sub forma celui de acum cîțiva ani, existînd un anumit timp pentru pregătirea necesară populației. Chiar și așa, problema adăposturilor nu este una de neglijat, fiind destul de serioasă. Oricît de sumbră ar fi pers­pectiva apărării în cazul unui posibil pericol cauzat de un atac aerian, nuclear, chimic, biologic, sau cum ar fi el, dar care are consecințe nefaste asupra populație, indicat este, măcar să știm unde, cum și ce putem face în astfel de situații. Aproape că nu există oraș în care să nu fie tuneluri, subte-rane, spații speciale care să nu fie folosite ca adăposturi în caz de pericol iminent. Toate aceste construcții sînt așa de bine ascunse încît poți trece de multe ori peste ele, sau pe lîngă gurile de aerisire fără să bănuiești nimic. Ce-ar putea trăda destinația specială sînt inscripționările speciale (cu litera A, încadrată de un cerc roșu, sau mai nou, în sistem internațional, un triunghi echilateral albastru, încadrat de un cerc sau pătrat) pe zidurile clădirilor sau blocurilor de locuințe. De locurile cu pricina se ocupă Serviciul de Apărare Civilă din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență din fiecare municipiu.

Doar unul din zece scapă
Adăposturile publice de protecție civilă din municipiul Buzău sînt în marea majoritate a lor locuri de depozitare a obiectelor perso-nale. Numai puține din numărul total sînt bine întreținute, dar nici acestea total echipate. Împărțirea lor se face în adăposturi publice aflate în administrarea Consiliului Local prin Serviciul de Apărare Civilă și a celor aflate în subsolurile blocurilor, aflate sub îngrijirea unui responsabil, locatar al imobilului res­­pectiv. Situația celor aflate sub îngrijirea voluntarilor, re­glemen­tată prin Legea nr. 481/2004, care dă dreptul personelor din imediata apropiere a acestora să utilizeze spațiile respective, dar fără să le schimbe destinația, nu este respectată întocmai de cetățeni, dar nici amendată cumva de cei în drept să o facă. Prin statistici, s-a considerat că în adăposturile speciale amenajate, publice, populația care ar putea fi adăpostită nu ar depăși un procent de 15 % din totalul cetățenilor dintr-un­ municipiu. Necesarul acoperirii totale se face la nevoie și prin materiale speciale din blocuri de beton armat, iar restul improvizate la întreprinderi și locuințe personale. Situația din 2006 arăta că pentru o populație de aproximativ 205.000, cît are municipiul Buzău și care ar trebui să fie protejată în adăposturile publice, numai 110.354 persoane ar putea fi protejate, restul trebuind să fie acoperită cu adăposturi improvizate. În Buzău sînt în cons­trucție numai două spații cu destinație de adăpost public, și încă 2 cu destinație specială. În total sînt numai 25 pe tot municipiul Buzău. Cel mai bine întreținute sînt cele care au rolul de punct de control, cum ar fi cel de la prefectură și Primărie.

La teorie stăm bine
Teoretic am fost informați că aceste adăposturi de protecție civilă ar trebui să fie prevăzute cu uși etanșe, cu instalații de filtroventilație, instalații electrice, sanitare, toalete, bănci, scaune, truse de deblocare și salvare, rezerve de apă, mijloace de iluminat cu baterii, ins­talații de telecomunicare și afișe cu reguli de comportare. Practic, adăposturile publice din oraș, dacă nu sînt depozite particulare de materiale, cum sînt de obicei cele de la blocuri, atunci sînt în permanentă construcție, reutilizare, reparare. Impresionante ca și construcție, nu poți să nu observi ușile blindate învechite, în mare parte neetanșe și lipsa celorlalte utilități. Fondurile destinate special pentru acest lucru sînt insuficiente, atunci cînd nu lipsesc cu desăvîrșire. Se pare că la noi nimeni nu ia în serios aceste situații și posibilitățile de protecție civilă reale, rămînînd ca fiecare să se descurce, dacă mai apucă, cum și unde poate.
Iulian Gavriluță, Laurențiu Marinov

 

COMENTARII

Rogoz Daniel:
fara bani la ISU
daca Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta li se vor aloca si fonduri de la guvern pentru amenajarile respective, totul ar perfect. Dar ei nu au bani nici pentru echipamente corespunzatoare, darmite pentru usi etanse, comunicatii si altele.Guvernantii si presedintele habar n-au de ce se mai intampla in tara asta, de-atata cearta,dar sa mai doteze si adaposturile civile!
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU