Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2635 > Eveniment Nr. 2635 de sambata, 17 martie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Cum vom petrece de cutremur

articol de: Doru Gheorghiade
Cum vom petrece de cutremur
 

Expertizarea clădirilor cu risc seismic este o operațiune laborioasă de care, însă, nu se ocupă nimeni în momentul de față. Autoritățile locale nu știu cine ar putea face o asemenea prestație, nici cît ar costa, dar mai ales cine ar trebui s-o efectueze. La nivelul orașului Buzău sînt cu maximă probabilitate cele mai multe clădiri care reprezintă un pericol din punct de vedere al rezistenței la seism. Ultima evaluare pe această direcție s-a făcut în 1993, dar, potrivit primarului Boșcodeală, după 14 ani, situația s-a putut schimba radical. În ce sens, nimeni nu este lămurit. Se vede treaba că din dezastrul din 4 martie ’77 nu s-au tras pildele necesare. La 30 de ani de la dezastru nu există nici măcar cadrul legislativ care să stabi­lească modul în care s-ar putea preîntîmpina un dezastru precum cel din 4 martie.
La nivelul Primăriei Buzăului nu există, la ora actuală, o evidență completă a clădirilor din muni­cipiu la care ar trebui aplicate bu­lină roșie, mai complet spus, care sînt imobilele care s-ar putea nă­rui la un seism mai serios.

Ultima evaluare, făcută în 1993
Primarul Constantin Boșco­deală ridică din umeri neputincios atunci cînd se pune problema procesului de expertizare a clă­dirilor cu risc seismic crescut. În acest sens, Constantin Boșcodeală a afirmat joi, la întîlnirea cu presa, că "în acest moment, așteptăm un act normativ, care am înțeles că este în lucru la Guvern, pentru a stabili clar cine ne va prelua sarcina de a expertiza clădirile din oraș și pe cheltuiala cui, pentru că Primăria nu-și permite o asemenea cheltuială".

Termen de aplicare, 1 mai 2007
Dacă în momentul redactării acestui text nu se știe cine poate efectua evaluarea, măcar, ca și pînă acum, Guvernul a pus căruța înaintea boilor, cum ar spune o veche zicală românească. Adică, ministrul delegat pentru Lucrări Publice și Amenajarea Teritoriului a stabilit cum vor arăta bulinele și ce text vor conține ele. Iar termenul de expertizare a fost fixat pentru 60 de zile de la 1 martie, adică la 1 mai 2007.Potrivit statisticilor parțiale ale MLPTL, acum în țară există 600 de clădiri cu risc seismic de gradul I, dintre care aproape ju­mătate se găsesc în Capitală. Lazlo Borbely, șeful MLPTL, a semnat deja un ordin comun prin care obligă primăriile să respecte termenul de 60 de zile în care pe clă­dirile expertizate să se aplice de acum celebra bulina roșie.

Există termene, "nu sînt bani"
Fără prea mare greutate se observă că Lazlo Borbely a dat un termen, dar nu a spus cum și cu ce bani se pot face demersurile pentru aplicarea bulinelor. Starea de abureală creată de sus în jos lasă loc de speculații și zvonuri. Odată lansată public tema, opinia publică, oamenii de rînd, se vor fi întrebat în ce fel de clădire locuiesc sau lucrează. Cum nimeni nu poate da lămuriri, chestiunea devine ocultă, se discută pe la colțuri și se croiesc scenarii.

Piața imobiliară, bulversată
De bună seamă că o astfel de situație se răsfrînge asupra pieței imobiliare. Pentru că nimeni nu știe oficial care sînt clădirile cu
e­ventuale riscuri, se lucrează după ureche. E suficient un singur zvon pentru ca prețul unui apartament dintr-o presupusă clădire riscantă să scadă abrupt. Din asta pierde proprietarul, dar și agenția care, eventual, îl are scos la vînzare. Dar pot cîștiga cei care lansează astfel de zvonuri. Lucru confirmat de expertul imobiliar Aida Murariu, care declară: "În mod cert, vor scădea prețurile unor apartamente sau imobile cu risc seismic. Dar piața face acest lucru."

Cum arată bulina roșie
Dacă nu știm cine face evaluarea, măcar avem idee despre cum va arăta "bulina roșie". Aici legiuitorii au avut grijă să fie foarte scrupuloși, decretînd că "plăcuța trebuie să fie realizată dintr-un material rezistent, iar bulina va avea un diametru de 60 de centimetri și va cuprinde textul "Clădire exper­tizată tehnic, încadrată în cla­sa I de risc seismic". Proprietarii sînt avertizați că nu trebuie să se joace cu viața lor, iar persoanele care vor să cumpere un apartament în a­cest imobil trebuie să cunoască acest lucru". Ministrul Borbely mai spu­ne că primăriile care nu vor aplica bulina roșie pe clădirile încadrate în clasa I de risc seismic vor fi sanc­ționate de prefecturi. Același mi­nistru a recomandat ca plăcuțele să fie montate cît mai sus, "pentru a nu putea ajunge la ele persoane rău-voitoare".

Totuși, cine plătește?
Iată că MLPTL își manifestă preocuparea (oare electorală?) față de siguranța bietului locatar. Numai că în teritoriu, la Buzău, de pildă, nu s-a început nici măcar expertizarea, darămite aplicarea efectivă a numitelor buline. Mai ales că nimeni, în momentul de față, nu e obligat să plătească res­pectivele expertize. Prin urmare, dacă se va ajunge la amenzi, e de văzut care dintre primari vor fi cei amendați. Cumva cei care nu-s de culoare portocalie?

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU