Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5824 > Eveniment Nr. 5824 de marti, 12 februarie 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Cineva vrea să strice un sistem care funcționează


Însoțitorii persoanelor cu handicap au ieșit în stradă

Oamenii se tem că nu-și vor primi banii la timp

articol de: Marilena DINU

Ample proteste au avut loc în București și în cîteva orașe din țară. Însoțitorii persoanelor cu handicap au protestat față de proiectul de buget care prevede ca autoritățile locale să susțină integral finanțarea asistenței sociale. Sub sloganul "Nu negociem viața copiilor noștri și a adulților cu dizabilități", sute de persoane și-au strigat nemulțumirile față de intenția Executivului de a lăsa în sarcina autorităților locale plata drepturilor persoanelor cu dizabilități.

De la Buzău, circa 40 de persoane au participat la acțiunea din Capitală. Însoțitorii persoanelor cu handicap sunt total împotriva proiectului Guvernului, mai ales că au mai trecut printr-o situație similară în urmă cu câțiva ani. A mai fost o perioadă în care primăriile asigurau plata drepturilor persoanelor cu dizabilități, dar, în lipsa fondurilor, beneficiarii își primeau drepturile cu întîrzieri de 4-5 luni.

Filofteia Neagu, președintele unei asociații pentru drepturile copiilor cu dizabilități din Buzău, a explicat pentru Focus FM: "Noi ne-am pregătit la plecare cu lozinci. Noi sîntem egali cu 0, noi nu sîntem băgați în seamă de guvernanți. Sîntem în Piața Victoriei, aici sînt protestatari din diferite județe. Sîntem un grup de 40 de persoane și protestăm pentru drepturile noastre salariale, drepturi pe care guvernanții vor să le treacă la primării. Acest lucru a mai fost în anul 2009. Atunci nu ne luam salariile cîte 4-5 luni"

Gândul că s-ar putea ajunge din nou în această situație le dă fiori reci părinților copiilor cu dizabilități, mai ales că multe familii nu au alte venituri în afară de aceste indemnizații. 

"1.162 de ron, atît este indemnizația. Multe primării, în loc să angajeze asistenți personali pentru copii cu dizabilități trec direct părinții pe indemnizații. Imaginați-vă că dacă micuții nu au însoțitori nu-i poți lăsa singuri în casă. Acești copii trebuie să aibă un asistent personal permanent", a mai spus Filofteia Neagu.

Inclusiv primarii se gândesc cu groază de unde vor scoate bani pentru a plăti indemnizațiile. Ei tot speră ca Executivul să revină asupra acestei decizii pentru că altfel vor fi nevoiți să renunțe la o serie de proiecte ce vizează dezvoltarea comunelor pe care le conduc.

Primarul din Pietroasele, județul Buzău, Cornel Enache, este și el nemulțumit: "Am 18 salariați institutori ai persoanelor cu dizabilități și vreo 20 cu indemnizație. Efortul financiar mă duce la 8-10 miliarde. E foarte mult, sincer nu știm pe unde vom scoate cămașa."

Nemulțumit de intenția Guvernului este și primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a declarat la rîndul său: "Din păcate persoanele cu handicap, persoanele care primesc indemnizația pentru ele s-a mutat un milliard de euro pe primăriile capitală de județ din România. Rezultă un deficit pentru noi de vreo 10 milioane de euro. Ar trebui să avem un reprezentant în această comisie, un medic pe care să-l numim noi, iar deciziile să se ia în unanimitate. În luna ianuarie a crescut numărul însoțitorilor cu peste 100. Acești însoțitori primesc salariile ca orice salariat al Primăriei. Nu avem nici un control. Nu este corect."

Între timp, controversatul proiect de buget pe 2019 urma să fie adoptat chiar vineri în ședința de Guvern. Ulterior, bugetul va ajunge la Parlament pentru a fi dezbătut în comisii și, în final, adoptat de Legislativ. La începutul ședinței de guvern, premierul Viorica Dăncilă a declarat că proiectul de buget prevede asigurarea finanțării pentru majorarea pensiilor și a salariilor din sistemul public, plata drepturilor și a indemnizațiilor sociale. Premierul promite sume record pentru bugetele locale. "Bugetele locale beneficază de o alocare record - 47,9 miliarde lei, cu 19,3% mai mult decît în 2018. Impozitul pe venit va merge 100% la bugetele locale", a anunțat Viorica Dăncilă.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU