Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5628 > Eveniment Nr. 5628 de luni, 12 februarie 2018  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Probleme financiare în teritoriu


Altă formulă de calcul, alte nenorociri

Acum se caută soluții pentru reglarea situației

articol de: Florina ARGHIR POPESCU

Nimeni nu are interesul ca o unitate administrativ-teritorială să tragă obloanele. Vom găsi soluții pentru ca primăriile care din cauza noilor formule de calcul prevăzute în legea bugetului de stat s-au trezit că nu mai au bani de funcționare să-și continue activitatea. Mesajul a fost transmis de vicepreședintele Comisiei de Buget Finanțe, deputatul PSD de Buzău, Sorin Lazăr, prezent joi seară în emisiunea Focus News de la Focus TV.

Subiectul a fost atins după ce primarii unor comune, ca de pildă la Valea Salciei,  s-au trezit într-o situație fără precedent: ca de luna viitoare sau cel mai tîrziu din luna aprilie să rămînă fără bani de funcționare. Practic, primăriile ar putea pune lacătul pe ușă, pentru că nu mai au prevăzuți în buget bani pentru cheltuielile curente, pentru salarii și facturi. La această situație s-a ajuns după ce anul acesta legea bugetului de stat a venit cu o nouă formulă de calcul pentru stabilirea cotelor pe care le poate primi fiecare localitate în parte. Formula dezavantajează mai ales unitățile administrativ teritoriale care în 2016 au avut excedent.

O parte din excedent se returnează

O parte din excedent trebuie returnată bugetului de stat, însă legea nu face o distincție între excedentul provenit din capitolul funcționare și cel de la secțiunea dezvoltare. Așa se face că unele primării s-au trezit că nu au destui bani ca să poată funcționa.

"De principiu, da, au avut de suferit și asta pentru că, de regulă, este aproape imposibil ca unitățile administrativ teritoriale mari și mijlocii, tot ce începe de la 2000 de locuitori în sus, au un excedent, generat de proiectele pe care vor să le facă primăriile respective și există o durată de la implementarea și pînă la demararea efectivă a proiectului și, deci, pînă la finalizare. Aici sînt mai mulți factori, de ce durează atît de mult timp. Este  vorba despre Legea achizițiilor publice, care implică o durată mai mare a termenelor pînă cînd se finalizează licitația, apoi țineți cont că procedura este destul de stufoasă", a explicat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

În timp ce primarii, cei care știu practic cum stă treaba o dată cu aplicarea noii formule după care se realizează bugetele anul acesta, spun că lucrurile sînt neclare, cei care fac legile susțin că apele se vor limpezi pe parcurs iar primăriile nu vor fi lăsate să moară, fără bani.

Cîteva exemple

Primăria comunei Unguriu a intrat în acest an cu excedent bugetar din cauza cotelor parte din bugetul local, păstrate pentru investiții, dar primarul Ciprian Tirizică are încredere că lucrurile se vor așeza pentru că anul acesta vrea să asflalteze toată comuna, investiție de circa 50 de miliarde de lei, să reabiliteze o școală și să construiască de la zero un dispensar medical pentru locuitorii comunei.

La fel și Primăria comunei Vernești, a ieșit pe excedent bugetar, formula de calcul la împărțirea banilor pentru investiții nu a ajutat-o pentru obținerea unei sume importante, dar primarul Daniel Năstase este optimist și spune că are încredere că se va găsi o soluție în cel mai scurt timp, așa încît investițiile pe care intenționează să le facă în comună anul acesta să nu aibă de suferit.

Primarul Dumitru Laurențiu Constantin vrea să facă din comuna Beceni una dintre cele mai atractive zone de agrement din njudețul Buzău și să revigoreze econonomia prin reactivarea agenților economici care au funcționat altădată aici. Pentru acest a realiza acest lucru are nevoie de infrastructură și așteaptă ca licitația pentru DJ 203 K să desemneze cît mai degrabă un cîștigător, așa încît lucrările să poată fi demarate. Primăria a ieșit și ea pe excedent, nu mare, ce-i drept, dar durerea cea mare a primarului este să se reabiliteze drumul, pentru ca oamenii să-și poată construi la Beceni case, dar și pensiuni turistice. Și speranțele sale sînt îndreptate tot către Consiliul Județean și guvernanți, de la care așteaptă o intervenție în legislație prin care cei care contestă nejustificat întîrziind adjudecarea licitațiilor să plătească dacă contestațiile lor se dovedesc neîntemeiate.

Ce spun parlamentarii

Vicepreședintele Comisiei de Buget Finanțe, deputatul Sorin Lazăr, spune că se vor găsi soluții pînă la urmă pentru ca primăriile să poată funcționa în continuare. Primarii își pun speranțele în rectificările bugetare care vor fi făcute de-a lungul anului, cînd ar putea ca situația să fie remediată, iar bugetele să fie echilibrate. Pînă atunci, primăriile sînt nevoite să se descurce așa cum pot, iar primarii trebuie să se dovedească mai buni mana­geri ca oricînd.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU