Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2577 > Eveniment Nr. 2577 de marti, 9 ianuarie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Desi este marcă europeană, covrigul de Buzău se întoarce împotriva producătorilor


Buzăul a rămas fără covrigării

Marcă europeană cu "cetătenie" buzoiană, covrigul este una dintre primele victime ale reglementărilor europene

articol de: (F.A.P.)

Nu mai putin de 17 covrigării din orasul Buzău au fost închise de Directia Sanitar Veterinară si de Sigurantă a Alimentelor pentru că nu îndeplinesc noile conditii igienico- sanitare, la care le obligă intrarea României în noua familie europeană. Unele din ele s-au închis la initiativa patronilor care nu pot face fată noii taxe de asistentă sanitar-veterinară, care ajunge pînă la 5000 de euro pe lună.

Covrigul are doar numele protejat
Covrigul este unul dintre cele 162 de produse alimentare pentru care România a obtinut protectie de la 1 ianuarie, după negocieri strînse cu Comisia Europeană, în sensul că el nu va mai putea fi produs niciunde în Europa, sub aceeasi denumire. Cu toate acestea, covrigul de Buzău, marcă înregistrată, ce ar trebui, alături de laptele Dorna si brînza de Moeciu, să aibă pe piata europeană acelasi statut pe care îl au în prezent mozzarela, tortilla sau cafeaua columbiană este pus la zid, o dată cu intrarea României în Europa. Majoritatea covrigăriilor din orasul nostru functionează în conditii pe care europenii le consideră rudimentare.

Unii patroni au ales singuri să-si închidă covrigăriile
Pe întreg teritoriul judetului Buzău sînt înregistrate  85 de covrigării, dintre care o treime sînt numai în municipiul resedintă de judet. De unde rezultă că, cel putin deocamdată, în municipiul Buzău covrigăriile sînt pe cale de disparitie, dat fiind faptul că, într-o singură săptămînă, Directia Sanitar Veterinară, sau însisi patronii au pus lacătul pe 17 dintre ele. Adonis Dragnea, seful Departamentului de Igienă din cadul Directiei Sanitar Veterinare, spune că taxa de asistentă sanitar veterinară a influentat decizia multor patroni de covrigării de a se reprofila în afaceri. Și asta pentru că taxa respectivă, introdusă la 1 octombrie 2006, s-a ridicat de curînd de la valoarea fixă de 40 de euro pe lună pînă la 5000 de euro pe lună, în functie de volumul productiei. Dacă statul român nu va lua o măsură menită să-i protejeze pe covrigari, există riscul ca cel putin pentru o vreme să mîncăm covrigi doar din coada cîinilor.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU