Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5523 > Eveniment Nr. 5523 de vineri, 1 septembrie 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 33

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Transmis de țînțari


Femeie din Puiești, ucisă de virusul West Nile

În țară, au fost confirmate 16 cazuri de meningite și meningo-encefalite și 6 decese

articol de: Laurențiu MARINOV

O femeie de 80 de ani din comuna Puiești a murit din cauza menigo-encefalitei provocate de virusul West Nile. În toată țara au fost înregistrate 16 cazuri de infecții cu acest virus, în urma cărora 6 persoane au decedat.       

Bătrîna, care potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Buzău suferea de mai multe afecțiuni, s-a stins pe 24 august într-un spital din Capitală, unde a fost confirmat diagnosticul de meningo-encefalită.

"Este vorba de o pacientă de 80 de ani, care, în data de 18 august, s-a simțit rău. Fiica dumneaei, a venit, a luat-o pentru a o interna la Institutul Cantacuzino, unde se afla în evidență de trei ani pentru că făcea dializă. A internat-o în 21, în 23, starea dumneaei s-a alterat, iar în 24 a fost transferată la Institutul Victor Babeș, unde i s-au recoltat probe, s-a declarat meningo-encefalită. Dumneaei avea și alte probleme medicale, iar în 24, cînd a fost transferată, a și decedat, din cauze multiple. A avut și o insuficiență renală în stare terminală. A avut meningo-encefalită cu LCR evidențiat și stop cardio-respirator", a declarat Cristina Ungureanu directorul DSP Buzău.  

Măsuri de supraveghere

Potrivit unui raport al Ministerului Sănătății, în perioada 9 mai - 30 august, au fost confirmate 16 cazuri de meningite și meningo-encefalite cu virus West Nile. Dintre cele 16 persoane infectate cu virusul  West Nile, șase au decedat: trei la București și cîte una la Buzău, Brăila, Olt. Pe județe, situația infecțiilor cu virusul West Nile este următoarea: București-3 cazuri, Giurgiu, Ilfov și Vrancea cîte 2 cazuri, iar în Buzău, Brăila, Constanța, Galați, Ialomița, Olt și Sibiu cîte un caz. În urma decesului femeii din Puiești, autoritățile sanitare au luat măsuri de prevenire a transmiterii virusului. "Direcția de Sănătate Publică a luat măsurile necesare în sensul de a lua legătura cu medicul de familie din zonă pentru a intensifica măsurile de supraveghere a populației din comunitate. De asemenea, am făcut adresă către Primăria Puiești pentru dezinsecție și deratizare în locuința pacientei", a mai declarat Cristina Ungureanu, directorul DSP Buzău.  

Nu există risc de epidemie

"Simptomele în cazul infecției cu virusul West Nile sînt febră ridicată și durere intensă de cap, iar în cazurile severe apar și simptome neurologice-rigiditate a gîtului, vărsături, erupții cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică și slăbiciune musculară", precizează Ministerul Sănătății, adăugînd că 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome.

"Măsurile de protecție recomandate sînt evitarea expunerii la țînțari, purtînd îmbrăcăminte cu mîneci lungi și pantaloni lungi; evitarea zonelor cu multă vegetație și umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc), utilizarea substanțelor chimice repelente de țînțari, împiedicarea pătrunderii țînțarilor în casă, desecarea bălților de apă din jurul gospodăriilor și îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer", se mai arată în comunicatul MS. 

Potrivit ministeruli, cazurile depistate și înregistrate în România sînt sporadice și, în momentul de față, nu comportă riscul unei epidemii de amploare. Datele au fost furnizate Ministerului Sănătății de Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU