Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5509 > Eveniment Nr. 5509 de miercuri, 9 august 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 33

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

În urma unui program SAPARD ratat


Primăria Lopătari, executată bucată cu bucată

A pierdut autoturismul de serviciu și urmează tractorul, buldoexcavatorul

articol de: Doru GHEORGHIADE
Primăria Lopătari, executată bucată cu bucată
 

Primăria comunei Lopătari trece printr-o situație fără precedent, după ce un proiect cu fonduri europene, compromis în urmă cu 13 ani de fostul primar aduce acum instituția în situația de a fi executată silit. Totul a pornit în 2004, când administrația locală a cîștigat un proiect SAPARD. Cu banii din proiect a fost reabilitat un drum comunal, doar că, un an mai târziu, drumul a fost deteriorat de inundații.     

Asta nu i-a împiedicat pe primarul de la acea vreme și pe constructor să prezinte documente false în care arătau că totul în teren este așa cum scrie în proiect, adică drumul este complet reabilitat.

Unul greșește, altul plătește

O anchetă a procurorilor anticcorupție a scos la lumină adevărul și le-a adus o condamnare fostului primar, constructorului și dirigintelui de șantier. Mai mult de atât, proiectul a fost anulat. Primăria Lopătari a fost obligată să returneze banii, circa 13 miliarde de lei vechi. A trecut timpul, procesele au continuat, în timp ce vinovații condamnați au fost, la rândul lor, obligați la plata unor daune. Chiar și așa, administrația locală s-a trezit cu bunurile sub sechestru și scoase la licitație. În această vară, Primăria a pierdut la o licitație un autoturism relativ nou, iar zilele acestea urma o nouă etapă a executării silite. De data aceasta, la vînzare, cu un preț la un sfert din valoarea evaluată, au fost scoase un tractor cu remorcă și un buldoexcavator. Pe ultima sută de metri, responsabilii Primăriei au găsit o soluție împreună cu conducerea Administrației Județene a Finanțelor Publice.

"Soluția prin care putem scăpa de executarea silită este eșalonarea datoriei. Am fost și am discutat pentru eșalonare la Administrația Finanțelor Publice. În cîteva zile o să facem un acord cu Finanțele, în sensul că ei îmi vor da o dispoziție și în momentul acela se stopează executarea silită, urmînd ca noi, în cinci ani, să plătim suma datorată", a explicat primarul comunei Lopătari, Vasile Lefter.

Bugetul, văduvit de banii pentru investiții

Pentru Primăria Lopătari și pentru comunitate, plata sumelor, chiar și eșalonate pe o perioadă de cinci ani, înseamnă o împovărare a bugetului local. "Sperăm să ieșim bine din această situație, pentru că aceste eșalonări de plată ne afectează foarte serios. 2,5 miliarde de lei vechi pe an, pentru o comună înseamnă reabili­tarea unei școli, de exemplu, a unei grădinițe sau 3 kilometri de drum", a subliniat primarul Vasile Lefter. Dincolo de plățile la care a fost obligată, primăria Lopătari a rămas și cu interdicția de a mai accesa fonduri de la instituția care a finanțat proiectul compromis în 2004. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU