Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5434 > Eveniment Nr. 5434 de miercuri, 19 aprilie 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 33

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Din cauza frigului


Se anunță un dezastru în agricultură

articol de: Cristina STERIAN
Se anunță un dezastru în agricultură
 

Un efect al frigului nefiresc din aprilie este legat de culturile de porumb, care nu pot fi înființate, iar rodul pomilor va fi mai sărăcăcios

Nu au știut dacă e primăvară sau iarnă în toată regula! Cei care au petrecut Paștele în zonele montane înalte din Buzău s-au bucurat nu de mirosul florilor de primăvară, ci de o ninsoare ca în toiul iernii. În județul Buzău, la stația de la Penteleu, stratul vechi de zăpadă a fost împrospătat.   Dacă pentru iubitorii de zăpadă, fulgii de nea veniți în aprilie au fost o bucurie, pentru agricultură ninsoarea și frigul din această perioadă sînt o adevărată piedică în calea unor recolte bogate. Iar vremea se menține toată săptămîna friguroasă, chiar geroasă în unele zone.

În întreaga regiune vor fi temperaturi la limita înghețului. Dincolo de disconfortul propriu pe care ni-l provoacă vremea mohorîtă, frigul și norii anunță un dezastru în agricultură. Din cauza șocurilor termice, rodul pomilor va fi mai sărăcăcios, anul acesta. "În general, toate plantele sînt în suferință pentru că șocurile acestea termice nu fac bine, perturbă oarecum ritmul de creștere, sau mai grav, duc la pierderea producției. Cam toată lumea vegetală este în suferință. Cei mai atacați sau cei mai afectați sînt pomii, în special speciile care au înflorit, care sînt mai timpurii, mă refer la cireș, piersic, cais, chiar și prunul. Pomicultura va suferi foarte mult din cauza acestor schimbări climatice, acestor temperaturi scăzute, oscilante", spune cercetătorul Costel Vînătoru de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

Prețuri mai mari la piață

Din cauza frigului, se anunță recolte slabe de fructe dar și de legume, iar afectați sînt inclusiv proprietarii de sere și solarii. Un alt efect al frigului nefiresc din aprilie este legat culturile de porumb, care nu pot fi înființate. 

"Sînt probleme cu înființarea la timp a culturilor pentru că s-ar putea să se decaleze perioada de înființare a culturilor, mă refer la cultura mare, la porumb, nu se poate însămînța. Începînd cu această perioadă, cultivatorii se pregăteau să însămînțeze, deci nu pot să facă acest lucru. Greu afectată va fi și legumicultura. Dezastrul va fi mare, greu de cuantificat acum. Vom vedea după ce vor trece aceste perioade cu temperaturi scăzute", spune cercetătorul Costel Vînătoru. În perspectiva unor recolte slabe de fructe și legume ne putem aștepta în lunile următoare la prețuri mai mari la tarabele producătorilor dar și în supermarketuri.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU