Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2569 > Eveniment Nr. 2569 de miercuri, 27 decembrie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Legea pocnitorilor reactivează fostii comercianti


Explozia de lumini de sărbători, alimentată pe filiere clandestine

articol de: Mărgărit Grosu
Explozia de lumini de sărbători, alimentată pe filiere clandestine
 

Prohibitia privind comercializarea pocnitorilor instituită prin legea 406/2006 a generat o adevărată luptă între comercianti si oamenii legii. Depozitele pline cu materiale pirotehnice rămase de anul trecut au făcut ca piata cu aceste produse să capete nuante închise si să se mute pe filiera nu de mult abandonată, cea subterană.

Dacă la suprafată lucrurile sînt destul de clare  si doar cîte un amator cade în bratele politistilor, în subteran treaba merge ca pe roate, iar preturile practicate scot cu vîrf si îndesat pierderile ocazionate cu limitarea pietei oficiale. Pedepsele mari practicate pentru un astfel de comert determină ca apetitul pentru afacere să crească si mai mult, iar disputele privind un anumit segment de distribuitori încing spiritele. Si asta pentru că cea mai mare răspundere apartine acestora atît pentru protejarea retelelor de furnizare, dar si pentru a plasa în conditii de sigurantă pocnitorile pe piată.

Actiunile precoce, inutile
Momentul folosirii acestora este destul de important, pentru că orice actiune precoce duce la depistarea furnizorilor. Intrată în vigoare la 28 noiembrie a.c., Legea 406/2006, pentru completarea si modificarea Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive a adus o serie de aspecte de noutate cu un impact deosebit pentru opinia publică, dar si pentru societătile comerciale care pînă acum asigurau distribuirea către populatie a unor astfel de produse. Astfel, sînt restrictionate comercializarea către persoanele fizice si folosirea de către acestea a obiectelor pirotehnice din clasele II - IV si a unor produse pirotehnice din casa I (petarde, pocnitori). De asemenea, se interzice persoanelor fizice confectionarea, detinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operatiune cu obiecte artizanale si de distractie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II-IV, T.1, T.2, precum si a artificiilor din categoria "obiecte zburătoare luminoase" si a pocnitorilor din clasa I.

Risc mare - preturi mari
După ce am fost siliti ani la rînd să experimentăm reactiile la fel de fel de socuri acustice prin locurile publice provocate de cele mai ingenioase inventii în materie de trăznit, o lege vine să instaureze linistea de sărbători. Gulerele hainelor nu vor mai servi ca poligon de tragere si nervii vor sta la limite normale atunci cînd vom străbate pietele aglomerate. Si asta pentru că pedeapsa prevăzută pentru folosirea pocnitorilor în locurile publice este destul de mare. Sanctiunea prevăzută de noua lege, pentru nerespectarea de către persoanele juridice si fizice a dispozitiilor mentionate, este închisoarea de la 3 luni la un an. Între obiectele artizanale si de distractie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasa I, care pot fi comercializate către populatie, sînt incluse numai obiectele pirotehnice de distractie foarte mici, de tipul artificiilor, cu o masă maximă de amestec  pirotehnic de 3 grame (de exemplu: Stelute; Lumînări scînteietoare;  Jerbe cu scîntei; Minifacle; Minisori; Inele de foc.

Politistii buzoieni au indisponibilizat în vederea confiscării peste 2.500 materiale pirotehnice, majoritatea petarde si pocnitori din clasa I si a II- a. Este de asteptat ca în perioada imediat următoare setea de distractie a tinerilor să scoată la iveală adevăratul comert ce se desfăsoară în ascuns cu obiectele pirotehnice intrate si comercializate pe filiere la fel de ascunse.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU