Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5369 > Eveniment Nr. 5369 de joi, 12 ianuarie 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 32

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Au supraviețuit!


Lebede în mijlocul înghețului

Un stol de păsări oferă un peisaj hibernal neobișnuit pe o baltă de la Vadu Pașii, Buzău

articol de: Marilena DINU
Lebede în mijlocul înghețului
 

Un stol de lebede care și-a găsit adăpost pe o baltă formată în locul unei foste balastiere atra­ge atenția trecătorilor.

Deși gerul cumplit din ultimele zile a fost o grea încercare pentru bietele păsări, au supraviețuit și par să fi suportat destul de bine. Mai greu este cu hrana pentru că nimeni nu se preocupă de acest lucru. Autoritățile de mediu spun că ar fi obligația proprietarului bălții să le ocrotească, nu însă să le și hrănească. Noroc că și proprietarul bălții, dar și autoritățile din Vadu Pașii și-au făcut milă de bietele păsări și le-au dat de mîncare. Acest piesaj ar putea fi lesne încadrat în cele din poveștile fraților Andersen. În realitate, priveliștea este oferită de un stol de lebede care au poposit pe locul unei foste balastiere, astăzi o baltă în apropierea rîului Buzău. 

Păsările au venit de cîteva zile, iar prezența lor a fost repede observată de localnici și de administratorul bălții. Oamenii care mai trec prin zonă au observat apariția neobișnuită pentru un peisaj de iarnă. De teamă că bietele păsări vor fi surprinse de îngheț, oamenii au sesizat și autoritățile. Un reprezentant al Primăriei Vadu Pașii a ajuns în zonă să vadă dacă lebedele sînt în pericol și dacă sînt hrănite.

Specie de iarnă

Autoritățile de mediu spun că lebedele fac parte din specia celor de iarnă , ceea ce explică de ce nu au migrat. Păsările au venit, cel mai probabil, dintr-unul dintre habitatele naturale localizate la Amara sau la Balta Albă.  Fără să fi evaluat situația din teren, reprezentanții Agenției de Mediu Buzău spun că proprietarul bălții are toate obligațiile de a proteja lebedele. Ba, mai mult, tot el ar trebui să cheme un specialist la fața locului. Pînă una alta, lebedele rămîn la mila localnicilor și a administratorului bălții. Puțini sînt cei care se aventurează însă pe gheața subțire să le ducă hrană Zilele trecute, în Giurgiu, zeci de lebede au murit printre sloiuri de gheață după ce nu au mai reușit să își procure hrană, în mod natural. Dacă ar fi intervenit la timp autoritățile le-ar fi putut salva.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU