Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5366 > Eveniment Nr. 5366 de luni, 9 ianuarie 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 32

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

În maxim 3 luni


Încep recrutările pentru rezerviști voluntari

Ei urmează să primească, pe toată perioada în care vor beneficia de acest statut, 10 la sută din salariul de bază

articol de: Laurențiu MARINOV

Legea privind Statutul rezerviș­tilor voluntari a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017, normele de aplicare a legii urmînd să fie emise în termen de cel mult 90 de zile, după care Ministerul Apărării Naționale va încheia contracte cu aproximativ 2.900 de rezerviști voluntari. Normele metodologice de aplicare a Legii privind Statutul rezerviștilor voluntari sînt în curs de finalizare și vor intra in vigoare în primul trimestru din anul 2017, MApN urmînd să încheie contracte cu aproximativ 2.900 de rezerviști voluntari, din care circa 2.300 de soldați și gradați, 400 de subofițeri și maiștri militari și 200 de ofițeri. Potrivit Mediafax, MApN anunță că în acest moment nu se pune problema reluării stagiului militar obligatoriu și că voluntarii rezerviști urmează să primească, pe toată perioada în care vor beneficia de acest statut, 10 la sută din salariul de bază. Orientarea se face către tineri care nu au formație militară anterioară dar care sînt trecuți printr-un sistem de formare menit să le ofere cunoștințele necesare pentru a fi apți să utilizeze tehnica militară prezentă.

Articolul 5 din Legea 270/2015 cu privire la Statutul rezerviștilor voluntari prevede că aceștia vor fi declarați în continuare în sistemul public de pensii, de asigurări sociale de sănătate și în sistenul asigurărilor de șomaj pentru perioadele în care participă la instruire și în misiuni și vor beneficia de drepturi salariale prevăzute pentru personalul militar activ, prime de fidelitate, măsuri de protecție socială, asistență medicală, recuperare după participarea la misiuni, drepturi de echipare și de hrană, pensii și despăgubiri în caz de invaliditate, cursuri gratuite și decontarea deplasărilor în afara garnizoanei de reședință pe timpul chemării de către unitățile militare. Totodată, rezerviștii voluntari vor beneficia de asistență familială acordată de autoritățile militare și civile.

Aceleași drepturi ca militarii profesioniști

Pentru a putea fi recrutați, rezerviștii voluntari trebui să nu fi fost condamnați penal printr-o hotărîre judecătorească rămasă definitivă, să nu facă parte din organizații interzise de legislația română, să nu aparțină unor culte care contravin normelor de păstrare a ordinii publice sau care încalcă bunele moravuri, să cunoască limba română și să aibă vîrsta cuprinsă între 18 și 55 de ani. După semnarea contractului, pe durata programului de instruire inițială, participanții au aceleași drepturi și îndatoriri cu ale soldaților profesioniști în activitate. Cei care au îndeplinit serviciul militar activ nu parcurg programul de instruire inițială. La finalul perioadei de pregătire, participanții depun jurămîntul militar.

Contract pe 4 ani

Potrivit articolului 19 din Legea 270/2015, primul contract se încheie, în condițiile prevăzute de lege, pe o perioadă de patru ani, iar următoarele pe o perioadă de maximum trei ani, avînd în vedere încadrarea în clasele de evidență ca rezervist stabilite de lege. La încetarea contractului, rezerviștii voluntari sînt trecuți în poziția de rezervist, în rezerva de mobilizare, în condițiile legii.Începînd cu data de 1 ianuarie 2017, ministrul Apărării Naționale este abilitat să emită norme metodologice de aplicare a Legii în termen de 90 de zile, după care se va putea proceda la recrutarea rezerviștilor voluntari.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU