Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5348 > Eveniment Nr. 5348 de luni, 5 decembrie 2016  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 31

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

La un pas de colaps


Primării rămase fără bani, la final de an

Administrațiile locale din Buzău trec printr-o perioadă foarte dificilă și au conturile goale

articol de: Cristina STERIAN

Au ajuns la fundul sacului, iar acum dau din colț în colț și nu au pe unde să scoată cămașa. Zeci de primării din județul Buzău sînt în pragul colapsului, după ce banii s-au epuizat.               Administrațiile locale au vistieriile goale și nu sînt bani nici pentru plata salariilor, dar nici pentru achitarea facturilor curente. Unele pri­mă­rii au acumulat deja restanțe la plata facturilor și se pot trezi în orice moment fără curent electric sau telefoane.
S-au schimbat regulile
Administrațiile locale din Buzău trec printr-o perioadă foarte dificilă și au conturile goale după ce Guvernul a schimbat regulile după care se acordă fonduri administrațiilor locale. Primăriile nu mai au bani de salarii, dar nici pentru plata facturilor curente. Puține sînt comunele care au bugete proprii satisfăcătoare, iar cele mai multe primării depinde de alocările făcute de la centru. Iar dacă mai apar și cheltuieli neprevăzute, atunci eșecul e garantat.Este și cazul comunei Brăești, care a primit la începutul anului 650 de mii de lei. De atunci, nici un leu nu i-a mai fost alocat comunei. Banii s-au dus cît ai clipi, din cauza episoadelor de vreme rea din acest an, care au făcut ravagii. Aproape după fiecare ploaie a fost nevoie de cîrpeli la drumuri, poduri sau podețe. Iar acum primăria a ajuns la fundul sacului și angajații se tem că în prag de sărbători de iarnă vor rămîne fără salarii. Pentru că banii s-au dus, Primăria comunei Brăești are restanțe de două-trei luni la plata facturilor. Și mai grav e că dacă ninge, utilajele primăriei nu vor putea fi urnite din loc, pentru că nu sînt bani nici pentru combustibil.

Se zbat în sărăcie

În situații similare sînt zeci de primării din județ. Este vorba despre administrații mici și mijlocii, care se zbat în sărăcie, și pentru care banii primiți abia dacă ajung pentru salarii și mici investiții. Primarii din județ nu sînt deloc optimiști în ceea ce privește viitorul. Aproximativ jumătate dintre primăriile din județul Buzău se confruntă cu o situație critică pe final de an și au ajuns în imposibilitatea de a plăti salarii, indemnizațiile persoanelor cu handicap sau de a-și plăti facturile.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU