Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5285 > Eveniment Nr. 5285 de vineri, 2 septembrie 2016  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 31

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Vizite neanunțate


Protecția Consumatorilor a verificat ofertele de credite

Comisarii C.J.P.C. Buzău au urmărit respectarea prevederilor legale la încheierea contractelor de credit de consum

articol de: Marilena Dinu
Protecția Consumatorilor a verificat ofertele de credite
 

Comisarii de la Protecția Consu­ma­­torilor au verificat sucursalele ban­care din Buzău, dorind să vadă ce oferte de creditare au băncile, dar mai ales dacă le sînt respectate toate drep­turile persoa­nelor fizice atunci cînd acestea fac un împrumut.                   
Spre deosebire de anii precedenți, băncile le-au lăsat comisarilor o impresie bună, legislația privind protecția consumatorului în domeniul bancar fiind, în general, respectată. Zece unități bancare din municipiul Buzău au fost controlate de angajații Protecției Consumatorului. Co­mi­sarii i-au luat la întrebări pe reprezentanții băncilor cu privire la ofertele de credite de consum pentru persoane fizice și publicitatea la condițiile acordării împrumuturilor. De altfel, pe tot parcursul anului, inspectorii OPC au verificat condițiile în care băncile acordă credite de consum persoanelor fizice, fiind urmărite posibilele clauze abuzive sau publicitatea înșelătoare. „Pe parcursul anului 2016, comisarii CJPC Buzău, au desfășurat acțiuni tematice de verificare a respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor la încheierea contractelor de credit de consum, cu sau fără ipotecă, de către societățile bancare, cît și de rezolvare punctuală a reclamațiilor venite de la consumatori", se arată într-un raport al Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Buzău, prezentat recent în ședința Colegiului prefectural. Totuși, mai există și scăpări, iar acestea au fost imediat sesizate de buzoienii nemulțumiți de condițiile de creditare. În total este vorba despre aproape 30 de sesizări care au fost primite de OPC de la începutul anului pînă acum. Acestea au fost trimise spre soluționare  Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, iar în final cele mai multe au fost rezolvate. "S-au verificat un număr de 10 unități financiare din județul Buzău, s-au rezolvat 28 de reclamații. S-a constituit o echipă de control de specialiști, la nivel de ANPC, care verifică contractele de credit încheiate între bănci și consumatori, astfel reclamațiile depuse la comisariatele județene au fost redirijate către această comisie. La nivelul județului Buzău, din cele 28 de reclamații, 18 au fost neîntemeiate, 4 rezolvate amiabil, 6 fiind în curs de cercetare", se mai arată în documentul citat.

Mai puțini nemulțumiți

Vestea bună este că astfel de nemulțumiri sînt din ce în ce mai puține, drept dovadă că în perioada 2011 – 2012, OPC primea un număr similar de astfel de sesizări nu în 8 luni, ci în­tr-o singură lună. 
Pe de altă parte, reclamațiile de acest gen reprezintă un procent de doar 10% din totalul sesizărilor primite de la cei care consideră că le-au fost încălcate drepturile. Comisarii de la Protecția Consumatorilor pot da amenzi de pînă la 50.000 de lei în cazul depistării unor ne­re­guli la instituțiile de credit. Legea permite inclusiv închiderea activității unei bănci, la decizia pre edintelui ANPC dacă se dovedește că operatorul financiar nu ține cont de recomandările repetate ale autorităților și nu respectă legislația. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU