Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5283 > Eveniment Nr. 5283 de miercuri, 31 august 2016  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 31

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Focar de infecție


Dezastru ecologic pe rîul Călmățui

Sute de pești au murit în timp ce alții agonizează pe luciul apei. Autoritățile au intrat în alertă și încearcă să identifice sursa poluării

articol de: Marilena Dinu
Dezastru ecologic pe rîul Călmățui
 

Încă de la finele săptămînii trecute, apa rîului Călmă­țui, pe raza comu­nei Smeeni, și-a schimbat culoarea iar mirosul a deve­nit insuportabil. Ceea ce era cunoscut ca un rîu cu apă limpede și curată s-a transformat într-un focar de infecție. Apoi, pe luciul apei au început să fire observați pești morți sau agonizînd. Crezînd că l-au apucat pe Dumnezeu picior, localnicii s-au năpustit să-și umple sacoșele cu pești pentru  a-i duce acasă gospodinelor. Înarmați cu plase confecționate pe loc, dar și cu mîinile goale, oamenii s-au aprovizionat pentru consumul propriu cu peștele contaminat.   Cînd și-au dat seama de efectele dezastrului, autoritățile din Smeeni au făcut apel la populație să nu consume din peșele mort în rîul Călmățui. Apoi, cei care au luat din pește acasă au fost identificați și convinși să-l îngroape pentru că se pot îmbolnăvi grav. Primarul comunei Smeeni, Ion Andrei, spune că dezastrul de pe rîul Călmățui este provocat, cel mai probabil, de deversarea în apă a dejecțiilor animaliere, însă deocamdată nu a fost identificată sursa poluării: "E vorba de dejecții animale, pentru că apa este neagră, are un miros de gunoi. Am vorbit cu toți consilierii, s-au dus prin sat, pe gîrlă, au găsit oameni care prinseseră pești, i-au luat acasă, dar i-au îngropat. Acum, toată comuna știe că nu se poate folosi. Din păcate, răul a fost făcut și nu cred că o să repopulăm prea curînd Călmățuiul. În afară de pești, sînt și păsări, animale care se adăpau acolo".

Așteaptă buletinul de analize

Ieri, echipe mixte formate din comisari ai Gărzii de Mediu, inspectori ai Direcției Apelor Buzău-Ialomița, dar și pompieri din cadrul ISU Buzău au descins la Smeeni, de unde au prelevat probe care să elucideze cauza dezastrului de pe cursul rîului Călmățui.
"După ce vom avea buletinul de analiză la indicatorii de calitatea apei, vom stabili modalitatea de acțiune ulterioară. Cert este că o cauză poate fi lipsa cantității de oxigen, pentru că, după cum știm, cursul de apă Călmățui nu are un debit foarte mare. Este posibil să se fi deversat ceva substanțe organice, cum ar fi dejecții de la ferme de creștere a porcilor sau a păsărilor, cît și, sau subsetanțe chimice", a declarat comisa­rul-șef al Gărzii de Mediu Buzău, Carmen Ichim.

N-a fost descoperită nici o deversare ilegală

 Nu este exclus ca societăți aflate în amonte de locul în care au fost găsiți peștii să fi deversat substanțe otrăvitoare în albia rîului.
Deocamdată, autoritățile nu au descoperit nici o astfel de deversare ilegală, verificările fiind la început, însă controalele vor continua inclusiv la fermele din zonă. "Inspectorii noștri de la Biroul de inspecția apelor s-au deplasat în zonă, atît vineri, cît și luni, pentru verificarea, în vederea identificării sursei de poluare. Nu a fost descoperită nici o evacuare de ape uzate în rîul Călmățui, în zona aceea. Deoarece sesizările au continuat, cei de la Primăria Smeeni ne-au semnalat faptul că și apa și-a schimbat aspectul , asăzi (ieri, n.r.), s-au deplasat din nou colegii noștri, au fost prelevate și probe de apă", spune Mariana Lăcătușu, purtător de cuvînt al Direcției Apelor Buzău- Ialomița. Rîul Călmățui face parte din aria naturală protejată ce este în custodia Agenției pentru Protecția Mediului Buzău.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU