Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5279 > Eveniment Nr. 5279 de joi, 25 august 2016  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 31

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Altă piață de desfacere


Legume de Buzău, pe rafturile supermarket-urilor

Retailerii cumpără legume din Glodeanu Sărat și răsaduri de la Stațiunea de Cercetare

articol de: Marilena Dinu
Legume de Buzău, pe rafturile supermarket-urilor
 

Au trecut anii în care producătorii din Glodeanu Sărat se înghesuiau pe marginea șoselei să-și vîndă marfa. Acum desfacerea producției s-a mo­-dernizat, iar marii cultivatori de legu­me și-au căutat altă piață de desfacere. Au vrut să scape de vînzarea cu țîrîita și au încheiat contracte cu marile lanțuri de magazine.                   
În ultimii doi ani, s-a ajuns ca aproape jumătate dintre marii legumicultori din Glodeanu Sărat să-și livreze marfa către supermarket-uri. Fenomenul a cuprins și alți retaleri care au căutat soiuri autohtone de legume la Stațiunea de Cerce­tare Legumicolă Buzău.

Gust și calitate

Cumpărăturile la supermarket au devenit obișnuiță pentru majoritatea româ­nilor. Aici au tot ce au nevoie, într-un singur loc, iar lipsa timpului sau poate doar din comoditate îi determină să renunțe la cumpărăturile în piață sau în alte magazine deschise direct de producători. Lipsa clienților de la tarabe au simțit-o și legumicultorii din Glodeanu Sărat care ani la rînd s-au chinuit să-și vîndă marfa în piețe sau pe marginea șoselei. Acum situația s-a schimbat, iar trendul printre marii cultivatori este să-și vîndă legumele direct supermarket-urilor. În acest mod, producătorii au siguranța desfacerii mărfii, iar statul, în soare, cu orele pentru vînzarea unui kilogram de roșii a devenit istorie. 
Primul care a prins curaj să schimbe piața de desfacere a fost Simion Marin. Legumicultorul are un hectar de solarii în Glodeanu Sărat, iar în urmă cu doi ani a mers la prima discuție cu reprezentanții unui mare lanț de magazine din Capitală. Calitatea și gustul legumelor au fost pe placul lor, astfel încît de atunci livrează în fiecare an aproximativ 50 de tone de roșii, castraveți și vinete. "Condițiile au fost foarte bune. Avînd suprafața mare e mai avantajos la supermarket", spune  Siminon Marin, legumicultor Glodeanu Sărat.
Reușita legumicultorului nu a trecut neobservată și imediat l-au urmat și alți consăteni. Claudiu Breazu a livrat zeci de tone de salată, roșii și castraveți către supermarket și este mulțumit pentru că i se pune la dispoziție tot ce are nevoie. El vine doar cu forța de muncă.
Totuși să duci la bun sfîrșit un astfel de contract nu este tocmai ușor. Retailerii impun un control al cali­tății foarte aspru, analize de sol și apă destul de aspre și o sortare și ambalare făcute ca la carte. Pentru nerespectarea cerințelor, producătorii sînt și taxați și pot rămîne cu marfa în solarii. "Am învățat, am format oamenii. Au fost și colegi care au avut marfa refuzată din cauza că marfa n-a fost bine sortată", spune Claudiu Breazu, legumicultor. 

Cinci soiuri testate

Trendul a fost urmat de aproape toate supermarket-urile care au căutat să încheie contracte cu producători serioși, capabili să le furnizeze legume autohtone cu gus­tul de altădată. În cău­tarea de soiuri tradi­ți­- onale, unul dintre retaileri a ajuns și la Stațiunea de Cerce­tare Legumicolă Buzău de unde intenți­o­nează să cumpere răsa­duri de tomate pe care să le furnizeze ulterior producătorilor din zona Buzău și Vrancea pentru a fi cultivate.  Au fost testate cinci soiuri, iar în final a fost ales soiul de roșii 1600. "Se remarcă dintre alte creații pentru gust și corespunde cerințelor tomatelor tradiționale, fructe mari, cu femritate medie, producti­vitate. Pot fi cultivate atît în camp cît și spații protejate", a declarat Costel Vînăto­ru, cercetător la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. Urmează negocierea prețului pentru firul de răsad, iar cercetătorii speră să obțină circa un leu pe fir ceea ce ar însemna un venit major pentru unitatea de la Buzău care se autofinanțează. Livrarea răsa­du­rilor ar trebui să se facă chiar din primăvara anului următor, iar roșiile să ajungă la rafturi chiar din luna aprilie – mai. "Răsa­durile pentru soiul ales ne vor fi puse la dispo­ziție de Stațiunea de Cerce­tare din Buzău, unul dintre motivele pentru care am ales să începem acest proiect ambițios împreună cu repre­zentanții acestei uni­tăți fiind profesionalismul specialiștilor de acolo. Parteneriatul este unul de lungă durată  și astfel, avem în vedere colaborarea  și cu alți producători din zonele Vrancea sau Buzău. Avem în vedere, de asemenea,  și includerea altor legume în cadrul proiectului pe care îl derulăm", a declarat Maria Lefter, Biroul de presă retailer.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU