Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5203 > Eveniment Nr. 5203 de luni, 9 mai 2016  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 30

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

O țară întreagă îi plînge pe militarii buzoieni


Eroii de la Kandahar, așteptați acasă

Vor fi înmormîntați cu onoruri militare

articol de: Cătălina Jingoiu, Laurențiu Marinov
Eroii de la Kandahar, așteptați acasă
 

Doi militari din Buzău și-au pierdut viața, sîmbătă în apropiere de Kandahar, în Afganistan, într-un schimb de focuri cu talibanii. Adrian Vizireanu și Iulian Dumitrescu, de la Forțele pentru operații speciale - U.M. 1010 Crîng, participau la un antrenament cu militarii afgani. Împreună cu ei se afla un alt militar buzoian, Bogdan Dragomir, care a fost rănit, și a fost transportat la un spital militar din Germania. Ei se aflau de trei luni într-o misiune de instruire a polițiștilor afgani.

Răniți grav, plutonierul Iulian Dumitrescu  și sergentul Adrian Vizireanu au primit îngrijiri la fața locului, dar nu au supraviețuit. Un alt treilea mili­tar, de la aceeași unitate din Buzău, a fost rănit  și a fost transferat în Germania pentru îngrijiri medicale în cadrul unui spital militar. La Buzău, familiile celor doi militari sînt în stare de  oc după ce au primit vestea dispariției lor. Militarii erau de cîteva luni în teatrul de operațiuni din Afga­nistan, avînd experiență  și pregătire vastă pentru astfel de misiuni.  Adrian Vizireanu era la prima misiune în acest teatru de operațiuni. În vîrstă de 36 de ani, militarul era căsătorit  și nu avea copii. El locuia împreună cu so ia în ora ul Buzău. Camaradul său, Iulian Dumitrescu, era de fel din Smeeni.

M.Ap.N. a transmis comunicate

La scurt timp după tragi­cul eveniment, Ministerul Apărării Naționale a emis un comunicat de presă și anunța că militarii căzuți la datorie au fost avansați în grad post mortem. "Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, îi va avansa la gradul de sublocotenent post-mortem pe plutonierul Iulian Dumitrescu  și pe sergentul Adrian Vizireanu, care și-au pierdut viața în timpul executării unei misiuni în teatrul de operații din Afganistan.
Crosul vetera­nilor de război "VeteRUN - Cupa Steaua", programat pentru duminică, 8 mai, de la ora 11.00, a fost amînat pentru o dată ulterioară.
Luni, 9 mai, la ora 8.00, în toate unitățile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național vor fi organizate ce­re­monii militare și religioase de comemorare pentru cei doi militari. Conducerea Ministerului își exprimă profundul regret pentru pierderea celor doi militari și este alături de familiile greu încercate și se informează în permanen ă despre evoluția stării de sănătate a militarului rănit", se preciza în comunicat.

Schimb de focuri de 3-4 minute

Deși inițial oficialii militari nu au dat publicității împrejurările în care au fost uciși cei doi luptători, duminică, Minis­terul Apărării a precizat că aceștia au căzut sub gloanțele unor afgani deghizați în uniforme ale forțelor locale de securitate și detalii despre eveniment. "Comandantul detașamentului românesc de forțe pentru operații speciale din Afganistan a transmis, în această dimineață (ieri-n.r.), primele constatări ale comisiei care cercetează cauza morții a doi militari români și rănirea altuia în Afganistan. Militarii români îi instruiau, într-o bază de pregătire din apropierea localității Kandahar, pe polițiștii afgani, cînd s-a deschis focul asupra lor de către persoane purtînd uniforma forțelor de securitate afgane. Militarii români au acționat conform procedurilor din teatrul de ope­rații: au ripostat cu foc, ucigîndu-i pe agresori și au asigurat zona. În schimbul de focuri, care a durat 3-4 minute, trei militari români au fost răniți. După primirea primului ajutor, răniții au fost eva­cuați la cel mai apropiat spital. Din nefericite, doi dintre ei au decedat.
Al treilea militar a fost evacu­at, ieri (sîmbătă - n.r.), de la ora 10.30, la un spital militar american din Germania și se află în stare stabilă. Investigația continuă, împreună cu reprezentanți ai forțelor aliate. La nivelul Statului Major General au fost stabilite măsuri pentru creșterea gradului de securitate al militarilor noștri în cadrul misiunilor comune de instruire și repatrierea cu onoruri militare a militarilor căzuți la datorie. Luni, 9 mai, la ora 8.00, în toate unitățile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național vor fi organizate ceremonii militare și religioase de comemorare pentru cei doi militari. Conducerea ministerului își exprimă profundul regret pentru pierderea celor doi militari, este alături de familiile greu încercate și se informează în permanen ă despre evolu ia stării de sănătate a militarului rănit", se arată în comunicatul de duminică al MApN.

Fotbalul buzoian, în doliu

Unul dintre militarii căzuți la datorie, sîmbătă, în teatrul de operațiuni din Afganistan era  și arbitru de fotbal. Adrian Vizireanu era membru al Asociației Județene de Fotbal  și arbitra partide din campionatul județean.
Asociația Județeană de Fotbal a postat pe pagina proprie de internet un anun  de condolean e: "Profund îndure­rați am aflat de moartea nea teptată a celui ce a fost Adrian Vizireanu (arbitru de fotbal). A plecat lăsînd în urmă tristețe  și durere.Transmitem sincere condolean e familiei îndurerate  și fie ca bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!" Odată cu anun ul de condoleanțe A.J.F. Buzău anunță că înaintea tuturor jocurilor din campionatele organizate de asociație, în perioada 08-15.05.2016 se va  ține un moment de reculegere în memoria fostului arbitru. Secretarul general al A.J.F. Buzău, Marian Lambru, a avut o relație specială cu Adrian Vizireanu. Pe cei doi îi lega, dincolo de pasiunea pentru fotbal, cariera în același domeniu militar. Cînd Marian Lambru se pensiona de la unitatea de parașutiști din Crîng, Adrian Vizireanu tocmai se încadra. "A crescut sub ochii mei. Era un copil foarte ambițios  și faptul că nu a avut niciodată, în toată cariera, nici un salt nereușit sau altă problemă cred că spune multe despre el. S-a luptat foarte mult ca să obțină plecarea aceasta!", ne-a spus Marian Lambru amintin­du-și că îl tachina adesea pe Vizireanu pe seama activității profesionale. Sînt voci care spun că Vizireanu a plecat în Afganistan și pentru că trebuia să-și susțină financiar o rudă apropiată care este foarte bolnavă.

Familiile, în stare de șoc

Veștile negre din Afganis­tan, acolo unde  i-au pierdut via a doi militari din Buzău, sîmbătă diminea ă, a produs multă durere și în localitatea Smeeni. De acolo era plutonierul Iulian Dumitrescu, declarat decedat după incidentul de lîngă Kandahar. Familia  și localnicii au aflat, sîmbătă după-amiază vestea dispariției tînărului militar. În vîrstă de 33 de ani, Iulian Dumitrescu deținea o locuință în comuna Smeeni, acolo unde avea și cei mai mulți prieteni. Printre amici, Iulian Dumitrescu trecea drept un tip serios și un împătimit al pescuitului. El urma să se recăsătorească și să-și facă un rost cu banii cîștigați în Afganistan. Familia militarului a intrat în stare de șoc după aflarea veștii negre. Tatăl său a povestit reporterului că băiatul său era un tînar foarte curajos, făcuse și școala de scafandri și era la a doua misiune în teatrele de operațiuni militare, dar că totul se trage de la sărăcia în care trăiesc românii în țara lor, fiind nevoiți să plece în străinătate ca să poată realiza ceva. Familiile celor doi militari uciși în Afganistan sînt devastate de durere. La Smeeni, tatăl lui Iulian Dumitrescu plînge într-una de cînd a primit cumplita veste, în timp ce, în fața casei ard cîteva lumînări. Omul spune că cei din Armată l-au anunțat și tot ei se vor ocupa, după repatriere, de funeralii.
La Buzău, în fața blocului din cartierul Dorobanți unde locuia sergentul Adrian Vizireanu se află un doliu și o fotografie a militarului decedat. Nici soția și nici mama lui Adrian nu au puterea să vorbescă cu nimeni din afara familiei.
Trupurile neînsufleție ale celor doi subofițeri urmează să fie aduse în țară de o aeronavă militară, în cursul zilei de astăzi, la București, iar de acolo, acasă, la Buzău. Ei vor fi înmormîntați, cu onoruri militare, la cimitirul Eroilor.
Militarul rănit se numește Bogdan Dragomir și are 26 de ani și este din localitatea Maxenu. Bărbatul este necăsătorit și, așa cum a precizat Ministerul Apărării, în prezent se află internat într-un spital mili­tar din Germania, starea sa fiind stabilă.
Militarul rănit se numește Bogdan Dragomir și are 26 de ani și este din localitatea Maxenu. Bărbatul este necăsătorit și, așa cum a precizat Ministerul Apărării, în prezent se află internat într-un spital mili­tar din Germania, starea sa fiind stabilă.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU