Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5201 > Eveniment Nr. 5201 de joi, 5 mai 2016  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 30

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Producție în pericol


Vremea rea dă peste cap legumicultura

Specialiștii spun că ploile au făcut ca terenul să nu poată fi pregătit și răsadurile nu pot fi plantate

articol de: Alexandra Dinu
Vremea rea dă peste cap legumicultura
 

Ultima lună de primăvară a început, dar numai calendaristic, pentru că temperaturile și aspectul general al vremii, dau senzația de toamnă. Pe toți ne afectează această perioadă cu vreme rece, dar mai ales pe legumicultorii care sînt îngroziți că nu au cum să planteze răsadurile pe cîmp. Deși în sere munca este în plină desfășurare, iar răsadurile cresc pe zi ce trece, cel puțin în următoarele 20 de zile, plantele nu vor ajunge în pămînt, de unde să ro­dească. Acest decalaj îi îngrijorează pe legumicultori, pentru că o parte din producție s-ar pierde, iar costurile pentru întreținerea celor care totuși rămîn în picioare vor fi mult mai mari. Acest decalaj îi îngrijorează pe legumicultori, pentru că o parte din producție s-ar pierde, iar costurile pentru întreținerea celor care totuși rămîn în picioare vor fi mult mai mari.

15-20 de zile întîrziere

 În ultimele săptămîni au fost înregistrate precipita ii însemnate cantitativ  și din această cauză pămîntul este foarte moale. Cei de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău spun că cel pu in în următoarele 20 de zile nimic nu poate fi plantat. "Ploile au făcut ca terenul să nu poată fi pregătit la timp  și sîntem în întîrziere 15-20 de zile, față de normal. Sperăm ca timpul să ne ajute,  și să îngrijim culturile înfiintate în prima epocă, varză, ceapă, mazare, morcov, dar nu pot fi întreținute, plivite, pentru că terenul este moale", a declarat ing. Costel Vînătoru, cercetător la Stațiunea Legumicolă Buzău.

Încălzirea bruscă, o altă  problemă

Nu doar terenul moale i-a împiedicat pe legumicultori să planteze răsadurile în pămînt, ci și tempe-raturile. Anumite plan­­te, cum sînt tomatele, ardeii și vinetele care sînt iubitoare de căldură, au nevoie de temperaturi stabile, de 18-20 de grade pentru a se dezvolta în aer liber, ori, în ultimele săptămîni, mercurul din termometre abia da­că a atins, în unele zile, 20 de grade. Consecințele vremii sînt capitale. O întîrziere de 20 de zile, apropie plantatul de perioada de caniculă, un alt mare dăunător al recoltelor.
Cei mai mulți ar pierde sume importante de bani pentru întreținerea plan­telor. "Vin căldurile acelea mari dintr-o dată  și plantele nu sînt dezvoltate,  și nu rodesc, se îmbolnăvesc, rămîn pe loc, producția nu mai este de calitate, pe urmă apar boli, dăunători, cheltuieli mult mai mari cu întreținerea acestor culturi", spune Costel Vînătoru. Problema este aceeași și la micii producători. Mihail Cucu din localitatea Mărăcineni este îngrozit. În această primăvară va arunca o cantitate mare de răsaduri pentru că nu a reu it să le vîndă,  și nici nu poate să le planteze: "Nu putem să plantăm răsadurile, am și ceapă roșie, pe care trebuie să o plantez, s-a culcat. Din cauza vremii nu putem să pregătim terenul, este foarte moale, nici nu poți să plantezi, nici să îl pregătești. Oamenii nu au cum să le plateze. Destul de greu...începînd din primăvară și la salată și la spanac  și la răsaduri investim mult în lemne, nu avem ce face", spune agriculorul. Vestea bună este că vremea dă semne că se îmbunătățește, începînd de astăzi. Cu toate astea, pînă cînd terenul va fi propice plantării, vor dura zile în  șir.


 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU