Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5200 > Eveniment Nr. 5200 de miercuri, 4 mai 2016  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 30

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Anchete, în urma scandalului


Dezinfectanții diluați au ajuns în spitalele din Buzău

Autoritățile de sănătate publică susțin că nu există probleme generate de eventuala folosire a unor dezinfectați neconformi

articol de: Alexandra Dinu
Dezinfectanții diluați au ajuns în spitalele din Buzău
 

În spitalele din ju­dețul Buzău sînt în plină desfășurare, zilele acestea, anchete în vederea identificării dezinfec­tanților care
fac subiectul unui amplu scandal. Este vorba despre dezinfectanți care ar fi avut concentrații și de zece ori mai mici decît cele declarate și care ar fi fost folosiți fără efect în unitățile medicale.  
Dezinfectanții de la compania Hexi Pharma, aflată în mijlocul acestui uriaș scandal, au ajuns și în Buzău. Principalii beneficiari au fost, începînd cu anul 2008, Spitalul Ju­dețean, Direcția de Sănătate Publică și Centrul de Transfuzii. Dezinfectanții au fost cumpărați în urma unor licitații, dar și prin achiziții directe, iar valoarea livrărilor a fost diferită.  De exemplu, în 2012, Spitalul Județean Buzău a cumpărat soluții dezinfectane de la Hexi Pharma, în valoare de peste 20 de mii de euro. La Spitalul Municipal din Rîmnicu Sărat, unde, de asemenea, au ajuns dezinfectanți de la același furnizor, anul trecut, produsele au fost livrate în urma unor achiziții directe. Valoarea contractelor a fost în jurul sumei o mie o sută de euro. Hexi Pharma este acuzată că a vîndut dezinfectanți diluați ceea ce a favorizat răspîndirea infecțiilor intraspitalicești în unitățile medicale care au primit aceste substanțe. Sînt incriminate două tipuri de substanțe găsite în produsele tor sau suprasept.  În urma verificărilor derulate deja, autoritățile de sănătate publică anunță primele concluzii. În Buzău, șeful serviciului Epidemiologie din cadrul Direcției de Sănătate Publică, medicul Carmen Scîntei respinge exi­stența unor probleme ge­ne­rate de eventuala folosire a unor dezinfectați neconformi. "În județul Buzău nu am avut probleme cu dezinfectanții utilizați și asta o spun testele  pe care le-am recoltat în toate unitățile sanitare, testele pe care și le-au recoltat ei în cadrul autocontroalelor pe care sînt obligați să le facă cu o anumită ritmicitate, cel puțin o dată pe trimestru și rezultatul testelor pe care le-au recoltat colegii noștri din segmentul de control în sănătate public, care nu au ridicat niciodată problema calității dezinfectantelor utilizate" a declarat dr. Carmen Scîntei. Totuși, autoritățile vorbesc cu reținere despre acest subiect.

Produse pe stoc, la Rîmnic

Neoficial, în ju­dețul Buzău, o singură unitate me­dicală ar mai avea în stoc dezinfectanți de la compania Hexi Phar­ma. Este vorba des­pre Spitalul Mu­nicipal Rîmnicu Sărat unde luna trecută calitatea dezinfectanților a fost testată fără ca re­zultatele să indice vreo problemă. Anul trecut, această unitate a raportat numai 4 infecții intraspitalicești. Jurnalistul Cătălin Tolon­tan a publicat pe site-ul sau o anchetă din care reieșea că dezinfectanții furnizați de Hexi Pharma spitalelor au concentratii de 10 ori mai mici decît cele înscrise pe etichetă. Ministrul Sănătății a dispus controale la spitale. La rîndul său,  Hexi Pharma a demarat o anchetă internă și a sistat producția și distribuția pînă la lămurirea situației. Cazul a fost preluat ți de procurorii Parchetului General care s-au autosesizat.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU