Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5074 > Eveniment Nr. 5074 de vineri, 30 octombrie 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 20

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Campanie, în plină desfășurare


Cantități suplimentare de vaccin antigripal

Sînt vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire

articol de: Laurențiu Marinov
Cantități suplimentare de vaccin antigripal
 

Aproximativ 80.000 de persoane au fost vaccinate în primele 2 săptămîni de la demararea cam­paniei de vacci­nare gratuită a Minis­terului Sănătății îm­- po­triva gripei de se­zon, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănă­tății. Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sănătății a achiziționat un număr de 500.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. "Avem deja 300.000 de doze distribuite la nivelul direcțiilor de sănătate publică pentru derularea campaniei, urmînd ca de săptămîna viitoare să fie distribuite  și celelalte 200.000 de doze. Anul trecut, Ministerul Sănătății a încheiat un acord cadru pe timp de 2 ani pentru 3 milioane de doze de vaccin, astfel încît, în funcție de receptivitatea populației  și a cadrelor medicale, ne-am asigurat că vom putea suplimenta cantitățile de  vaccin  și peste cele 500.000 de doze", a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Cea mai sigură metodă de prevenire a gripei

Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătății se derulează prin cabinetele medicilor de familie  și în unități sanitare cu pături. Sînt vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vîrsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane  cu boli cronice, în special boli respiratorii  și cardiovasculare, boli metabolice, copii  și bătrîni instituționalizați, personal me­di­cal, gravide. Ministerul Sănătății rea­minte te populației că vaccinarea este cea mai sigură  și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă  și recomandă tuturor celor care sînt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă  și săpun a mîinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos-alimentație bazată pe legume  și fructe, odihnă  și mi care) sînt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii,  și în special prin gripă. Medicația antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secție sau  spital de boli infecțioase se administrează la indicația medicului, în cazurile grave sau în prezența bolii la persoane cu factor de risc cu complicații, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă.

La Buzău, număr insuficient de doze

Județului Buzău i-au fost repartizate 4.600 de doze de vaccin, un număr considerat insuficient de oficialii din Direcția de Sănătate Pu­blică. Astfel aproape 800 de doze au fost repartizate către uni­tățile sanitare cu paturi, restul fiind distribuite medicilor de familie, fiecare primind doar cîte 15 doze. La rîndul lor mediciii de familie au primit recomanda­rea să folosească dozele de vaccin antigripal primit pentru imunizarea gravidelor și copiilor ce prezintă risc de afecțiuni respiratorii.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU