Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5043 > Eveniment Nr. 5043 de joi, 17 septembrie 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 20





Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro




Eveniment

Alternativă în caz de urgență


Taxiuri folosite ca ambulanțe

Propunerea îi aparține consilierului municipal Constantin Ionescu. Contravaloarea cursei ar urma să fie decontată de unitatea medicală.

articol de: Florin Zafiu
Taxiuri folosite ca ambulanțe
 

Taxiurile din municipiul Buzău s-ar putea transforma în mici ambulanțe fo­losite pentru transportul urgențelor minore. Proiectul a­par­ține unui consilier local municipal, ce propune ca intervențiile minore să poată fi tranportate la Unitatea de Pri­mi­ri Urgențe cu ajutorul unui taxi, astfel încît pacientul să ajungă mai repede la spital iar Serviciul de Ambulanță să fie degrevat de un transport pe care l-ar putea face în același timp într-un alt loc cu o urgență mult mai mare. Inițiativa fostului viceprimar al orașului, Ionescu Con­stantin, este bi­ne văzută de către medici dar și de Instituția Prefectului care analizează posibilitatea transformă­rii ei într-un proiect de lege.

Cerere întergistrată la Prefectură

Buzoienii ar putea fo­losi taxiul pentru a ajunge la Unitatea de Primiri Urgențe în cazul în care au o pro­blemă minoră iar transportul, în baza bonului fiscal și a scrisorii medicale întocmite de către medicul urgentist, ar putea fi decontat. Este inițiativa consilierului local municipal Ionescu Constantin, o idee care ar avea multiple beneficii atît pentru pacienți cît și pentru corpul medical. Ieri, fostul viceprimar al Buzăului a solicitat Instituției Prefectului să ia în calcul propunerea prezentînd-o mai departe Ministerului Sănătății pentru a fi transformată într-un proiect de lege. Ideea a fost văzută cu ochi buni de Instituția Prefectului. Inițiativa a luat forma unei cereri, a primit un număr de înregistrare și încît să fie prezentată mai departe Ministerului Sănă­tății. "Urmează să fie analizată, discutată cu specialiștii, cu medicii, cu Ambulanța mai departe va fi înaintată către Ministerul Sănătății. Cred că e nevoie să defalcăm urgențele minore de urgențele majore pentru că de multe ori aceste urgențe minore ar putea să pună în dificultate necesitatea unei intervenții la o urgență majoră și chiar viața unei personae", a declarat George Sava, prefectul județului Buzău Ideea consilierului local a venit din realitatea de zi cu zi și din dorința pacienților de a fi tratați în cel mai scurt timp în unitățile spitalicești fără a aștepta foarte mult sosirea unei ambulanțe. Beneficii sînt însă și pentru corpul medical dar și pentru bugetul de stat. Prin decontarea cursei ar fi înlăturată evaziunea fiscală. "Posibilitatea de a ajunge mai repede la UPU, degrevarea ambulanței, pacientul ajunge în scurt timp cu urgențe minore, i se decontează acel bon fiscal și cîștigă și statul prin diminuarea cheltuielilor foarte mari legate de aceste curse către pacienți", a declarat Constantin Ionescu, inițiatorul proiectului.

Propunere agreată de doctori

La rîndul lor, me­dicii spun că ini­țiativa este de bun augur întrucît urgențele mici de tipul unor fracturi minore ar putea ajunge la spital într-un timp scurt, iar ambulanța s-ar putea deplasa în tot acest timp către un pacient grav bolnav, o gravidă, o urgență care necesită pe toată durata transportului su­pra­veghere medicală de specialitate.
"Am discutat și cu alți colegi din alte state din UE și au spus că există posibilitatea de a scurta perioada de deplasare a pacientului de la domiciliu la spital putînd să-i acordăm sprijin medical mai repede. Urgențe minore, spre exemplu traumatisme de membre superioare sau inferioare dacă pacientul poate să se deplaseze sau pacientul are un puseu de hipertensiune arterial", a declarat Valeriu Mînăscurtă, medic ortoped Spitalul CFR Buzău. Plimbarea cu taxiul la UPU ar ajuta corpul medical și ambulanțele în primul rînd în momentele în care telefonul 112 se încinge peste măsură. Mii de pacienți înroșesc liniile telefonice mai cu seamă în perioa­dele de sărbărtori astfel încît salvările aproape că nu mai pot face față. O cursă de taxi decontată ar tria urgențele minore de cele majore iar ambulanțele ar putea ajunge exact acolo unde trebuie.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU