Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2535 > Eveniment Nr. 2535 de luni, 13 noiembrie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Confirma medicii de specialitate


Peste75.000 de buzoieni afectați psihic

articol de: Corina Rachiteanu
Peste75.000 de buzoieni afectați psihic
 

Sărăcia, alcoolul și stresul sînt trei probleme care îi fac pe buzoieni s-o ia razna, la propriu. Tot mai mulți suferă de afecțiuni psihice și ajung la Săpoca, unde puțini reușesc să-și revină. Sau cel puțin așa au concluzionat medicii psihiatri, ale căror liste numără mai mulți pacienți pe zi ce trece. Chiar dacă nu există o evidență clară a numărului de bolnavi psihic sau care suferă de boli de stres, medicii de specialitate estimează că un procent de 15-20 la sută din populația Buzăului e afectată de boli psihice, adică mai bine de 75 de mii de buzoieni. Numai că o mică parte dintre ei au fost diagnosticați sau se  tratează.
Nebuni mulți, medici puțini
Cu toate că numărul acestor bolnavi este neînchipuit de mare, medicii psihiatri pot fi numărați pe degete. Iar la o parte dintre ei buzoienii nu prea mai apelează din cauza unor scandaluri în care medicii au fost implicați în ultima perioadă. Spre exemplu, în urmă cu ceva timp, medicul Maria Cristache, fost director la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca, a fost acuzată că a dat bilete de voie la doi pacienți periculoși, fiind și unul dintre motivele pentru care a fost demisă. Directorul medical de la Săpoca, medicul Nicolae Enache, apreciază că incidentul îi aduce acesteia grave prejudicii de imagine.

Paturi mereu ocupate și la Psihiatrie infantilă
Și copiii au de suferit de pe urma afecțiunilor mintale, astfel că cele 50 de paturi pe care le are Spitalul de Psihiatrie infantilă sînt mai mereu ocupate. Cel mai adesea, ei sînt afectați de situația din familie, avînd în vedere că mulți dintre părinți sînt plecați în străinătate, lăsîndu-i în grija rudelor sau a cunoștințelor. Singurătatea își pune amprenta pe psihicul copiilor, astfel că ei nu se mai pot concentra nici măcar la școală. Prin urmare, ei ajung la medicii psihiatri care îi analizează și abia apoi propun o metodă de tratament, dacă este cazul. Mulți copii ajung să fie internați la Psihiatrie infantilă fie din cauza agresiunilor la care au fost supuși continuu, fie pentru că moștenesc de la părinți unele boli psihice.
L-am întrebat pe Alexandru V., un copil de 12 ani internat de mai bine de două săptămîni, de ce se află în spital și, foarte confuz, ne-a răspuns: "Mama m-a adus aici. Mă durea capul tare, începeam să tremur și leșinam". De fapt, copilul suferă de schizofrenie și necesită, pe lîngă un tratament, și îngrijiri medicale de specializate. Cei mai mulți dintre copiii de la Psihiatrie infantilă provin din familii dezorganizate și sărace sau din centre de plasament și suferă de epilepsie, paralizii, boli eretodegenerative, schizofrenie sau tulburări de comportament. Sînt îmbrăcați prost, aleargă prin curte și refuză să comunice. O asistentă ne-a declarat că e foarte greu să socializeze cu ei, mulți refuză să mănînce și sînt foarte agresivi. Uneori, cele nouă asistente și șase infirmiere nu reușesc să le facă față și se descurcă destul de greu cu ei.
Străinătatea dăunează grav sănătății mintale
Nu numai copiii au de suferit din punct de vedere psihic de pe urma plecării în străinătate a părinților, ci chiar și ei înșiși. Mulți dintre buzoieni ajung în țări ca Spania, Italia sau Franța, unde îngrijesc bătrîni în schimbul cîtorva sute de euro. Deși mulți dintre ei au numai cîteva clase, ajung să fie mai cultivați decît alții. De ce? Pentru că programul bătrînilor străini include de multe ori concerte de operă și alte activități culturale la care se văd nevoiți să asiste. Și cum mintea românului de rînd e greu pusă la încercare, mulți dintre ei cedează nervos și se întorc mai bolnavi decît au plecat. La aceasta se adaugă și diverse eșecuri suferite în străinătate, iar o bună parte sfîrșește pe patul unui spital de psihiatrie.
Și băutura dăunează grav sănătății mintale, astfel că la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca ajung din ce în ce mai mulți buzoieni. Pe lîngă procesul de dezalcoolizare, mulți dintre ei sînt supuși și unor expertize
psihiatrice care, în majoritatea cazurilor, dovedesc că alcoolul nu face deloc casă bună cu creierul.
Tot în categoria bolilor psihice se încadrează și retardarea mintală, iar numărul bătrînilor afectați din Buzău atinge cîteva mii.

Pensionare pe caz de boală" mintală!
Medicul Nicolae Enache ne-a declarat că în ultima perioadă tot mai mulți buzoieni s-au pensionat pe caz de boală" mintală! Prin cunoștințe și cu cîteva milioane, cei interesați pot să devină pensionari înainte de vreme. Numai că nu toți medicii acceptă să dea un diagnostic unei persoane care nu este nici pe departe bolnavă psihic. Cei pensionați pe caz de boală trebuie să treacă prin expertiza unei comisii la un anumit interval de timp și nu puține au fost cazurile cînd mulți au fost descoperiți și sancționați chiar cu retragerea pensiei.

Sport și pictură pentru infractorii de la Ojasca
Spitalele de psihiatrie încearcă, după posibilități, să îmbunătățească starea de sănătate a pacienților nu numai prin tratament și îngrijiri medicale, ci și prin diverse activități plăcute. Deși cei internați la Ojasca sînt oameni periculoși, care au săvîrșit tot felul de atrocități, conducerea spitalului încearcă să le distragă atenția și să le centreze atenția pe activități precum sportul sau pictura. În acest sens au fost amenajate două mini-cluburi și se fac colaborări cu profesori de educație fizică, dar și cu elevi ai Liceului de Artă. Tocmai pentru că nu este de glumă cu bolile psihice, trebuie să îi înțelegem și să îi acceptăm pe cei bolnavi pentru că, fără să vrem, ne-am putea îmbolnăvi și noi.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU