Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4956 > Eveniment Nr. 4956 de luni, 18 mai 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

În holul Sălii Mari a Consiliului Județean


Expoziție de costume populare realizate de persoane cu dizabilități

Printre artiștii populari care au expus creațiile lor se află și Elena Vlioncu, femeia care a creat obiecte decorative cu o singură mînă

articol de: Mirela DUMITRU
Expoziție de costume populare realizate de persoane cu dizabilități
 

"Persoanele cu handicap nu au nevoie de ajutor, ci de sprijin pentru se ajuta dar și pentru a-i sprijini pe ceilalți", acesta este motto-ul după care s-a ghidat întreaga viață și artistul popular Elena Vlioncu.   
 
Deși s-a născut fără mîna stângă și malformații la inimă, doamna Elena a luptat cu toată puterea pentru a-i ajunge și chiar depăși pe ceilalți. În timp, chiar a reușit să dea un exemplu de voință, curaj și perseverență reușind să își clădească o carieră profesională și deopotrivă să își cultive o pasiune deosebită: cusutul.  Vineri, în holul Sălii Mari a Consiliului Județean, cîteva dintre creațiile sale au fost expuse vizitatorilor în cadrul unei expoziții de artă populară. Alături de iile, fotele și șervetele realizate de doamna Elena au mai fost expuse și alte creații ale unor meșteri populari cu dizabilități încercînd astfel să se arate faptul că o dizabilitate nu poate împiedica un om ambițios să realizeze ceea ce își propune.

"Întotdeauna ieșeam în evidență fiind lăudată"

Încă de la 4-5 ani a învățat să coasă, pasiune pe care și-a păstrat-o pe întreg parcursul viieții. Ore, zile și ani întregi și-a dedicat doamna Elena pasiunii sale pentru cusut, brodat și croșetat din mîinile sale ieșind zeci de ștergare, carpete, fețe de masă, obiecte vestimentare sau costume populare. "Am început să practic pasiunea mea încă din timpul școlii. Întodeauna ieșeam în evidență fiind lăudată de diriginte și de profesori la școlară. Pe vremea mea se făcea lucru manual și erau copii cu două mîini care nu reușeau să lucreze cum o făceam eu cu o singură mînă, mă chinuiam, dar întotdeauna exemplele mele erau puse la panou", a afirmat Elena Vlioncu.

"Nu vreau să mor pînă nu văd muzeul realizat"

Cea mai mare dorință a femeii este însă de a dona o parte din costumele populare, înființînd un muzeu de artă populară cu iile și fotele create de ea cu atîta migală și pasiune în luni întregi de muncă.
"M-am născut cu deficiențe, bolnavă, am 20 de diagnostice confirmate de laboratoare medicale dar niciodată nu m-am lăsat. Nu vreau să mor pînă nu văd muzeul realizat. Îmi doresc ca în cadrul Muzeului Județean să mi se acorde o sală care să poarte numele meu și al soțului, să las aceste valori să dăinuie peste veacuri", a declarat Elena Vlioncu. Deși a primit oferte financiare avatajoase în mai multe rînduri din partea unor iubitori de tradiții și artă populară romînească pentru cumpărarea obiectelor create de doamna Elena însă aceasta a refuzat cîștigurile care îi puteau aduce o viață mai bună preferînd să ducă mai departe tradițiile populare prin intermediul muzeului pe care dorește să îi înființeze. Elena Vlioncu este unul dintre cei mai cunoscuți artiști populari buzoieni, merite recunoscute acum doi ani și prin conferirea titlului de cetățean de onoare al municipiului Buzău.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU