Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4955 > Eveniment Nr. 4955 de vineri, 15 mai 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Pe finalul dosarului


Buzoianul Căldăraru a complicat procesul torționarului Vișinescu

Citat ca martor în proces, el nu a convins instanța cu povestea deținutului împușcat pe gardul închisorii din Rîmnic, dar a provocat citarea de noi martori

articol de: Laurențiu MARINOV
Buzoianul Căldăraru a complicat procesul torționarului Vișinescu
 

Procesul lui Alexandru Vișinescu, fostul comandant al Penitenciarului Rîmnicu Sărat între anii 1956-1963 se apropie de final, însă audierea unor martori indirecți ai atrocităților petrecute în pușcărie a complicat, într-o oarecare măsură, judecata. Unul dintre aceștia este buzoianul Nicolae Căldăraru, au­diat ca martor în dosa­rul torționarului Vișinescu a cărui depoziție a determinat instanța să citeze și alte persoane care ar fi putut relata întîmplări din acea perioadă.   

Nicolae Căldăraru, care a copilărit pe strada pe care se afla închisoarea a creat confuzie după audierea sa în calitate de martor de la termenul din luna martie. El a povestit atunci, completului de judecată, un moment dramatic, la care a asistat pe vremea cînd era copil, anume împușcarea de către unul dintre gardieni a unui deținut care vroia să escaladeze gardul închisorii în timp ce încerca să evadeze. Căldăraru a trăit cu impresia că cel care a tras în deținut era însuși comandantul penitenciarului, colonelul Alexandru Vișinescu. Întîmplarea relatată nu a fost suficient de credibilă în fața judecătorilor, care au luat în calcul și faptul că a fost văzută cu ochii unui copil de 9 ani, și avînd în vedere că în jurul pușcăriei circulau și foarte multe legende. Astfel, audierea lui Nicolae Căldăraru a provocat citarea de către instanță a unui alt martor din Rîmnicu Sărat, care la data evenimentului era, de asemenea, copil, în ideea că o nouă depoziție în acest sens va face lumină cu privire la întîmplarea povestită de Căldăraru.

Martor fără voia lui

Procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au trimis în judecată pe Alexandru Vișinescu pentru infracțiuni contra umanității, în dosarul avînd ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Procesul a început în 24 septembrie 2014. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vișinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Rîmnicu Sărat, "a săvîrșit acțiuni și inacțiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentată de deținuții politici încarcerați în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrîngerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic". Magistrații Curții de Apel București unde torționarul este judecat pentru "infracțiuni contra umanității", au fixat un nou termen pentru data de 5 iunie, după care dosarul ar putea rămîne în pronunțare.


Infracțiuni contra umanității

Procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au trimis în judecată pe Alexandru Vișinescu pentru infracțiuni contra uma­nității, în dosarul avînd ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. 
Procesul a început în 24 septembrie 2014. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vișinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Rîmnicu Sărat, "a săvîrșit acțiuni și inacțiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentată de deținuții politici încarcerați în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrîngerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic". Magistrații Curții de Apel București unde torționarul este judecat pentru "infracțiuni contra umanității", au fixat un nou termen pentru data de 5 iunie, după care dosarul ar putea rămîne în pronunțare.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU