Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4866 > Eveniment Nr. 4866 de miercuri, 7 ianuarie 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Noi dispute


Medicii de familie refuză distribuirea cardurilor de sănătate

Aceștia consideră că vor pierde din timpul acordat consultațiilor medicale cu această activitate administrativă

articol de: Mirela DUMITRU
Cardul de sănătate naște noi controverse între medicii de familie și reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate. Călcîiul lui Ahile îl constituie cardurile care nu au fost distribuite de poștași asiguraților deoarece aceștia nu au fost găsiți acasă așa încît, în prezent, documentele se află în arhiva Casei de Asigurări însă legea nu stabilește dacă acestea trebuiesc împărțite de Casă ori de medicii de familie.  

„Nu vom înlocui consultațiile cu inscripționarea cardului”

Societatea Națională de Medicină Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au emis un comunicat de presă în care își afirmă clar poziția și respinge cu vehemență atribuirea de către medicii de familie a cardurilor către populație. 
„Considerăm, de asemenea, că, atîta vreme cît cardul preia toate disfuncționalitățile SIUI, el nu poate fi utilizat ca și dovadă a calității de asigurat ci are doar rolul de a valida consultațiile, internările, eliberarea de medicamente compensate și toate serviciile medicale și farmaceutice din întregul sistem medical care are contract cu CNAS: cabinete medicină de familie, ambulatoriu de specia­litate, laboratoare, explorări imagistice, spitale, farmacii, etc. Datele medicale ale pacienților se vor afla în curînd în dosarul electronic de sănătate. De aceea, considerăm că inscripționarea cardurilor este o activitate birocratică, cronofagă și inutilă. Nu vom înlocui consultațiile cu inscripționarea cardului, așa cum am precizat de nenumărate ori că nu vom accepta sarcini birocratice suplimentare, în defavoarea actului medical. În concluzie, respingem ferm această nouă inițiativă a CNAS de a împovăra medicii de familie cu activități administrative (distribuirea cardurilor) în detrimentul consultațiilor me­dicale”, se afirmă într-un comunicat de presă transmis de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

Nu este o activitate medicală

Reprezentanții medicilor de familie spun că distribuirea cardului de sănătate nu este acti­vitate medicală și nu este în concordanță cu curriculumul de pregătire în medicina familiei așa încît nu ar trebui să îndeplinească și această sarcină. „Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Fede­rația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) doresc să reafirme că nu acceptă să se implice în distribuția cardurilor de sănătate rămase nedistribuite la nivelul caselor de asigurări județene și nici în acțiunile de distribuire ulterioare. Reamintim că am adus argumentele noastre încă din iulie 2013 privind această activitate. Așa cum am argumentat în numeroase rînduri și cum se poate observa în documentele încărcate pe pagina de web a SNMF (www.snmf.ro/card),  distribuirea cardului trebuie să fie finalizată de către CNAS. Cardul de asigurat este proiectul  acestei instituții, nu al medicilor de familie. Cardul reprezintă un document de identificare care conform legii poate fi eliberat titularului doar de emitent (CNAS). Cardul de asigurat trebuie să fie distribuit de asigurător către asigurat, el constituind o legătură directă între aceștia, care nu poate include terți. În acest sens reiterăm necesitatea existenței unui contract între asigurat și asigurător, contract care să conțină obligațiile și drepturile fiecărei părți contractuale iar distribuirea cardului de sănătate nu este activitate medicală și nu este în concordanță cu curriculumul de pregătire în medicina familiei”, se arată într-un comunicat de presă transmis de cele două organizații medicale.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU