Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4858 > Eveniment Nr. 4858 de vineri, 19 decembrie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Munții noștri aur poartă ...


Prospecțiuni și petrol la Padina, despăgubiri proprietarilor din Cozieni

Primarul Costică Bașturea crede că în ciuda zăcămintelor descoperite, administrația nu va primi taxe sau impozite care să îi asigure autonomia locală

articol de: Adrian CRĂCIUN
Se pot lăuda că au pe harta economică resurse de petrol și gaze, dar nu cred că financiar se vor descurca mai bine decît pînă acum. Este soarta localnicilor din ­Pa­dina, comună pe raza căreia OMV Petrom și Hunt Oil Company of Romania (Hunt Oil) au anunțat recent că au descoperit un nou zăcămînt de țiței și gaze.  Zăcămîntul des­coperit prin săparea sondei de explorare Padina Nord 1, anunțată drept cea mai mare descoperire din ultimii 30 de ani în zona Munteniei, nu îi încîntă foarte tare pe reprezentanții administrației locale. 
Primarul Costică Bașturea crede că în ciuda zăcămintelor descoperite, administrația nu va primi taxe sau impozite care să îi asigure autonomia locală. Asta pentru că și pînă acum, cu toate că prospecțiunile pentru ­descoperirea resurselor de petrol și gaze au fost făcute la Padina, cele mai multe despăgubiri le-au primit proprietarii de terenuri, care nu sînt localnici, ci proprietari din zona de munte a județului. „De vreo 5-6 ani se fac prospecțiuni în zona ­Pa­dina, inclusiv în zona de munte. Se cercetează pe sute de hectare. Dacă știm noi că vor găsi sau nu, nu o să știm, pentru că astea sînt probabil destul de secrete, să nu fie ultrasecrete. Le făcea o firmă ungurească, pentru OMV, că acuma ei au făcut 2 foraje. Unul la Rușețu, n-au găsit, l-au abandonat și o sondă la Padina, pe terenul comunei Cozieni. E limită de Padina, aci, la cîteva sute de metri și nu ne spun ei  prea multe, dar dacă din cînd în cînd aprind acolo o flacără de ard gazele, că alea nu le pot controla, înseamnă că gaze sînt și nici nu știm valoarea bogăției. Ce știm foarte sigur că nu ne ajută cu nimic pe noi. Eventual cîteva locuri de muncă”, ne-a declarat primarul Costică Bașturea.

„Au despăgubit acolo unde au făcut pagube”

În afara despăgubi­rilor date proprietarilor de terenuri, a reparării unui drum și a taxelor plătite pentru eliberarea unor certificate de urbanism, aleșii locali spun că după descoperirea noului zăcămînt nu mizează prea mult pe alte venituri. 
Cînd spun că noua descoperire nu avantajează prea mult administrația locală, aleșii locali iau în calcul și exemplele altor localități unde au existat exploatări petroliere, cum ar fi cazul comunei Berca. „Ei cînd au făcut prospecțiuni au luat acordul tuturor proprietarilor, au trecut pe teren, au despăgubit acolo unde au făcut pagube, deci nu rămîn datori, sînt corecți, și ce le-a spus lor analizele, cu undele lor electromagnetice care se duc în pămînt pînă la nu știu cîți kilometri, că ar fi acolo petrol. În rest, nu știm nimic, nu ne-au furnizat nici o informație. Noi mai avem sonde la Padina, ce Berca dacă are sonde e așa bogată?! Are sonde că are schele acolo, de-asta e bogată, dar de la sonde nu, nimic. Nici eu ca primărie nu”,  ne-a declarat primarul Costică Bașturea.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU