Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4827 > Eveniment Nr. 4827 de miercuri, 5 noiembrie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Veste nu foarte bună pentru cei care vor să beneficieze de garanțiile de stat


Autoturismele cumpărate prin „Prima mașină“ nu pot fi înstrăinate

articol de: Adrian CRĂCIUN
Beneficiarii Programului „Prima mașină“ vor trebui să se oblige să nu înstrăineze autoturismul nou achiziționat în cadrul Programului pe toată durata de valabilitate a garanției. 
Potrivit proiectului normelor de implementare a acestui Program, postat pe site-ul MFP, solicitanții trebuie să asigure autotu­rismul nou achiziționat din fi­nanțarea garantată, printr-o poliță de asigurare de tip FULL CASCO fără franșiză, care va acoperi cel puțin riscurile totale și parțiale de furt și daună. De asemenea, beneficiarul  trebuie să accepte constituirea unei ipoteci mobiliare asupra drepturilor derivînd din polița de asigurare în favoarea statului român, reprezentat de MFP. Programul guvernamental de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, prin care statul va garanta finanțarea pentru achiziția unui autoturism nou, va beneficia în 2014 de un plafon total al garanțiilor de 50 de mili­oane de lei. 

Garanții de stat de 40 sau 50 %

Potrivit normelor menționate, persoanele fizi­ce cu vîrsta cuprinsă între 18-35 de ani (inclusiv) la data aprobării creditului, vor be­ne­ficia de finanțare - exclusiv dobînzile și comisioanele bancare și alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit - care va acoperi maximum 95% din prețul de achiziție prevăzut în factura proforma. 
Din finanțarea acordată, 50% va reprezenta garanția statului. Persoanele cu vîrsta de peste 36 ani (inclusiv) la data aprobarii creditului, vor beneficia de finanțare - exclusiv dobînzile și comisioanele bancare și alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit - care va acoperi maximum 90% din prețul de achiziție prevăzut în factura proforma. Din finanțarea acordată, 40% va reprezenta garanția statului.

Avans de minimum 5%

Pentru a beneficia de garanția acordată de stat prin acest Program, potrivit proiectului normelor de aplicare, persoanele fizice trebuie să facă dovada, cu declarația pe proprie răspundere și cu copia facturii proforma emise de vînzător, că autoturismul care se achizi­ționează în cadrul programului este nou, este produs în spațiul intracomunitar sau provenit din import, îndeplinește cel puțin cerințele minime ale standardului EURO 5, este achiziționat de la o persoană juridică care are ca obiect de activitate vînzarea autovehiculelor și are un preț de achiziție care nu depășește suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA. Solicitantul trebuie să dispună de un avans de minimum 5% (pentru persoanele cu vîrsta cuprinsă între 18-35 de ani), respectiv 10% (pentru persoanele cu vîrsta de peste 36 de ani) din prețul de achiziție în cazul finanțărilor garantate, care acoperă dife­ren­ța dintre prețul de achiziție a autoturismului nou, rezultat din factura proforma, și finanțarea garantată.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU