Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4825 > Eveniment Nr. 4825 de luni, 3 noiembrie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Borfași ca la noi la nimeni


Ultimele tendințe în materie de hoție

articol de: Mirela DUMITRU
Escrocii dau dovadă de o inventivitate fără margini atunci cînt vine vorba de a produce rapid și ușor bani nemunciți. În ultima vreme tot mai multe metode de a înșela oamenii creduli sînt date în vileag de oamenii legii.  Metoda accidentul, metoda vînzării online fictive de animale iar mai nou metoda accidentul sînt numai cîteva dintre tertipurile folosite de cetățeni certați cu legea pentru a face rost facil de bani. 

Metoda accidentul

În ultima perioadă, zeci de cetățeni au fost  sunați pe telefonul fix, explicîndu-li-se că rude apropiate au lovit un copil cu mașina iar părinții victimei cer 3.000 de euro pentru a renunța la scandal. Dacă persoana apelată încerca să afle mai multe amănunte, interlocutorul le explica faptul că autorul accidentului a fost săltat de Poliție, că nu poate vorbi și l-a mandatat pe el să mijlocească afacerea. Convorbirea era întreruptă brusc dacă persoana apelată încerca să afle mai multe detalii. Din primele cercetări se pare că în multe dintre aceste cazuri victimele erau sunate de către persoane aflate în penitenciar. Recent, doi deținuți de la Penitenciarul Galați, care au sunat 7 cetățeni din Cluj Napoca și le-au cerut bani, sub pretextul că rude de-ale lor au produs accidente în care au fost răniți copii. Ei au fost identificați de polițiștii clujeni care au găsit victime și în Suceava, Iași, Timișoara și Craiova. 

Falșii negustori

O altă metodă des­coperită recent de polițiștii buzoieni este cea a falșilor negustori de viței vînduți on-line. Doi adolescenți în vîrstă de 16, respectiv 17 ani, ambii din municipiul Buzău, și un tînăr de 23 de ani din Rîmnicu Sărat sînt bănuiți de comiterea de înșelăciuni prin intermediul unor  site-uri de anunțuri. Polițiștii au stabilit că, începînd cu luna mai 2014, adolescenții ar fi postat pe două site-uri de vînzare-cumpărare anunțuri privind vînzarea unor viței, livrarea bovinelor fiind condițio­na­tă de achitarea unui acont. Din cercetări, a rezultat că cei doi buzoieni ar fi fost contactați de aproximativ 30 de persoane din mai multe județe care, prin intermediul unui serviciu de transfer rapid de bani, ar fi trimis sume cuprinse între 150 și 1.000 de lei pentru tranzacțiile încheiate doar telefonic, fără a primi, în schimb, animalele promise. Banii ar fi fost trimiși pe numele unor membri ai familiei celor doi adolescenți sau pe numele rîmniceanului în vîrstă de 23 de ani, acesta din urmă fiind prezentat „clienților” drept cel care urma să efectueze transportul animalelor. Acționînd în acest mod ei au reușit să încaseze 11.000 de lei.

Mai nou, „medicamentul“

O altă metodă inventivă este metoda „medicamentul”. Propriu-zis, mai mulți buzoieni au fost sunați de așa-ziși distribuitori de medicamente, care au oferte de nerefuzat. Oamenilor li se promit adevărate pachete cu leacuri pentru orice tip de boli, cu plata pe loc, la livrare, la domiciliu. Două vîrstnice din munici­piu au avut inspirația de a nu încheia tranzacția cînd și-au dat seama că la mijloc nu poate fi vorba decît de o escrocherie. Polițiștii le recomandă tuturor buzoienilor să fie vigilenți atunci cînd primesc astfel de telefoane. 
Lista metodelor folosite de escroci mai sînt: metoda SMS-ului, cea a accidentului, a coletului și o alta, strecurată de curînd, metoda apometrului.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU