Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4801 > Eveniment Nr. 4801 de marti, 30 septembrie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Codul Rutier prevede amenzi noi la capitolul siguranța copiilor

articol de: Adrian CRĂCIUN
De ieri, Codul Rutier prevede amenzi noi la capitolul siguranța copiilor, șoferilor fiindu-le interzis să transporte copii în vîrstă de pînă la trei ani în autovehicule care nu sînt echipate cu sisteme de siguranță. 
De asemenea, șoferii care nu se asigură că minorii poartă centuri de siguranță sau că sînt transportați în scaune pentru copii omologate pot fi sancționați cu patru-cinci puncte amendă (360 sau 450 de lei), plus trei puncte de penalizare. Aceeași sancțiune este prevăzută și pentru nerespectarea dispozițiilor privind transportul copiilor în autovehiculele care nu sînt echipate cu sisteme de siguranță. Pentru pasagerii care nu poartă centurile de siguranță amenda rămîne aceeași, între 180 și 270 de lei. Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cunoscută drept Codul Rutier, a fost modificată prin Ordonanța nr. 21/2014, care a fost ­pu­bli­cată în Monitorul Oficial pe 29 august și intră în vigoare după 30 de zile.
Dacă pînă acum Codul Rutier obliga șoferii și pasagerii să poarte centurile de siguranță, Ordonanța nr. 21/2014 aduce cîteva modificări. Astfel, la art. 36, după alin. 1, se introduc trei noi alineate (11-12-13). Primul spune că șoferii de „autovehicule avînd locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligația legală de a le purta în timpul circulației pe drumurile publice“, iar al doilea că șoferii au obligația „să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranță sau sînt transportați numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate“. Ultimul alineat prevede că șoferilor le este interzis să transporte copii în vîrstă de pînă la trei ani în autovehicule care nu sînt echipate cu sisteme de siguranță, cu excepția celor destinate transportului public de persoane, precum și a taxiurilor. În taxiuri, copiii de pînă la trei ani nu pot ocupa locul din față. Copiii cu vîrsta de peste trei ani, care au o înălțime de pînă la 150 cm, pot fi transportați în autovehicule care nu sînt echipate cu sisteme de siguranță doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decît cel de pe scaunul din față.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU