Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4801 > Eveniment Nr. 4801 de marti, 30 septembrie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Alertă în Buzău


Sălbăticiunile au dat iama în gospodăriile oamenilor

Anul acesta, 23 de apeluri au sesizat acest fapt la „112“

articol de: Mirela DUMITRU
Recoltele localnicilor din mai multe localități buzoiene au fost culcate la pămînt de animalele sălbatice. Nu au scăpat de atacurile urșilor și ale porcilor mistreți nici bunu­rile ori animalele domestice din gos­po­dăria oamenilor. 
În această perioadă, Inspectoratul de Jandarmi Județean a primit nu mai puțin de 23 de apeluri la serviciul 112 prin care oamenii semnalau că au suferit pagube produse de animalele sălbatice. Îngrijorați de fenomen, reprezentanții IJJ au anunțat fenomenul și în ședința de Colegiu Prefectural de luni. Prefectul Maria ­Bu­lean­dră a anunțat că a făcut deja un apel la Guvern în acest sens. 

Pagube în comună și la locuințe

Defrișările masive, lipsa hranei și interdicțiile impuse de regimul silvic au împins animelele sălbatice să își caute hrană în culturile agricole și în grădinile oamenilor. În special în zonele de deal și munte au fost sesizate în ultima perioadă 23 de cazuri de distrugere a recoltelor. „Față de 2013 cînd nu am avut situații de semnalare de animale sălbatice pe zona deluroasă și montană, au fost 23 de apeluri pe 112 cu privire la existența unor pagube produse de animale sălbatice în comună și la locuințele oamenilor. Este un aspect destul de îngrijorător mai ales că măsurile care se pot lua sînt destul de limitate“, a declarat col. Florin Micheten, inspector șef al IJJ Buzău.

Despăgubiri de la Ministerul Mediului

Persoanele păgubite aveau posibilitatea de a sesiza primăria din comună care anunța la rîndul său Agenția pentru Protecția Mediului în vederea constituirii unei comisii care să analizeze cuantumul pagubelor și să elaboreze documentația pentru des­păgubire. „Potrivit legii, în astfel de cazuri, autoritatea locală trebuie să convoace constituirea unor comisii formate din gestionarul fondului de vînătoare, un reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului și un reprezentant al Inspectoratului pentru Regim Silvic și Cinegetic. Trebuie să vă spun că am constituit astfel de comisii în cîteva cazuri și s-au evaluat pagubele“, a afirmat Ionuț Apostu, director Agenția pentru Protecția Mediului. Ulterior raportul este transmis Ministerului Mediului care va aloca despăgubiri persoanelor care au suferit pierderi din cauza animalelor sălbatice protejate de lege.

Apel la Guvern

În căutarea unei soluții pentru a stopa fenomenul, Instituția Prefectului a înaintat Guvernului o sesizare cu privire la tot mai desele atacuri ale animalelor sălbatice în curțile și pe terenurile agricole ale localnicilor din zona de munte a județului.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU