Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4792 > Eveniment Nr. 4792 de miercuri, 17 septembrie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Ar fi trebuit să uităm demult de comunism, dar năravurile rămîn


Se fură de pe cîmp la fel cum se fura de la C.A.P.

Buletinele de presă de la I.P.J. sînt pline de furturi „de sezon”, iar în unele cazuri pagubele sînt de ordinul zecilor de milioane

articol de: Adrian CRĂCIUN
Au trecut aproa­pe 25 de ani de la Revoluție, ar fi trebuit să uităm  demult de comunism, dar se pare că pentru unii „obiceiurile” rămîn ne­schimbate. 
Astfel, în preajma oricărei campanii de recoltare  proprietarii terenurilor și reprezentanții societăților agricole au ajuns să se teamă că în anumite zone unde au culturi o parte din recolte este furată de săteni de-ai locului sau din localitățile vecine. Fermierii se tem și pe bună dreptate, deoarece buletinele de presă de la IPJ Buzău sînt pline de furturi „de sezon”, iar în unele cazuri pagubele sînt de ordinul zecilor de mili­oane. De altfel, mulți dintre cei care au prins vremea „epocii de aur” își amintesc că pînă în 1989 furturile de pe cîmp erau la ordinea zilei. Asta pentru că alimentele erau restricționate, exporturile fiind prioritare. În prezent lucrurile ar fi trebuit să se schimbe, deoarece în comerț oferta de alimente nu mai amin­tește sub nici o formă de acele vremuri.

„Atunci furau de foame”

Furtul este încă sport național, indiferent de vîrstă și ocupație. Fie că o fac gulerele albe, fie că o face omul de rînd, toți cei nărăviți în această „ocupație” merg pe ideea că hoțul neprins este negustor cinstit. Printre cei depistați recent de oamenii legii că furau de pe cîmp se numără și un tînăr în vîrstă de 24 de ani din Padina, care a fost surprins în timp ce culegea porumb de pe un teren aflat în extravilanul comunei. Din primele cercetări efectuate de polițiștii din cadrul Secției 12 Poliție Rurală Pogoanele, a rezultat că suprafața de teren cultivată cu porumb aparține unui bărbat de 40 de ani, care nu își dăduse acordul pentru ca tînărul de 24 de ani să culeagă porumb de pe terenul său. Prejudiciul a fost estimat de proprietar la suma de 1.500 de lei, în cauză a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii continuă cercetările pentru a stabili dacă bănuitul a mai comis astfel de fapte. În ceea ce-i privește pe reprezentanții primăriei locale, ei spun că în prezent furturile sînt mai reduse decît pe vremea comunismului, dar că acest obicei nu a dispărut. „De pe cîmp se fura mai mult înainte, acum se fură mai puțin. Atunci furau de foame, acum sînt cazurile celor care au fost prin pușcării, au scăpat și nu prea au o ocupație serioasă”, consideră Costică Bașturea, primarul comunei Padina.

Legume și porumb, „la liber”

Harnici la cules de porumb, roșii, vinete sau ardei, dar pe tarlaua altuia. În ceea ce privește ­prefe­rin­țele hoților, se pare că orice cultură este tentantă. Astfel, un bărbat de 33 de ani din comuna Valea Rîmnicului a fost surprins în timp ce culegea roșii de pe un teren situat în extravilanul localității de domiciliu. De asemenea, doi localnici din comuna Mărăcineni au fost depistați în timp ce culegeau porumb de pe un teren aflat în extravilanul satului Potoceni. La Smeeni, un bărbat a fost depistat în timp ce culegea porumb de un teren amplasat între localitățile Albești și Călțuna. În comunele Costești și Glodeanu Siliștea, au fost surprinși alți doi hoți în timp ce încercau să sustragă produse de pe terenuri cultivate cu porumb și ardei, iar în Cănești un hoț a fost depistat în timp ce fura de pe o plantație de fructe de pădure.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU