Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2509 > Eveniment Nr. 2509 de vineri, 13 octombrie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Monument de minciună, construit de directorul de la cultură în jurul Spitalului Brătianu

articol de: Florina Arghir Popescu
Monument de minciună, construit de directorul de la cultură în jurul Spitalului Brătianu
 

Institutul Național al Monumentelor Istorice dă o nouă turnură scandalului izbucnit în jurul Spitalului Brătianu, despre care directorul Direcției de Cultură, Marius Constantinescu, susține că a fost scos din lista monumentelor pentru a servi unor interese obscure. Prin vocea arheologului Raluca Iosipescu, Institutul Național al Monumentelor Istorice, din cadrul Ministerului Culturii, ne-a comunicat zilele trecute că Spitalul Brătianu nu a fost niciodată prezent pe lista monumentelor istorice. Și asta după ce, la solicitarea reporterilor "Șansa" și "Focus TV", la nivelul institutului au fost verificate toate listele de monumente, din 1955, cînd Marius Constantinescu susține că spitalul a fost ridicat la rangul respectiv și pînă în prezent.
Directorul de la Cultură se folosește de numele superiorilor
Arheologul Raluca Iosipescu nu respinge posibilitatea ca Spitalul Brătianu, dat fiind faptul că a fost construit în anul 1896, să aibă valoare de monument istoric și din neglijență să nu fi fost niciodată introdus în lista specială. Totuși, neagă cu vehemență un dialog purtat vreodată, de ea sau alt angajat al institutului, cu vreunul dintre directorii care s-au perindat pînă acum la cîrma Direcției de Cultură Buzău. Cu toate acestea, Marius Constantinescu ne-a declarat că, imediat după ce a apărut posibilitatea înlocuirii fostului spital de oftalmologie cu un supermarket, s-a adresat Institutului Național al Monumentelor Istorice, unde a discutat taman cu Raluca Iosipescu și i-a solicitat să verifice împrejurările în care spitalul a dispărut de pe lista de monumente. "Vă rog frumos să mă credeți că aud pentru prima oară de acest spital. Este adevărat, am stat de vorbă de curînd cu domnul Constantinescu, însă pe dînsul îl interesa cu totul altceva, nu despre acest spital. Și dacă vreți să știți, singurul spital din municipiul Buzău, care a existat și există încă pe lista monumentelor, se află pe strada Plevnei și se numește Spitalul Gîrlași. De Brătianu noi nu am auzit niciodată, și am verificat toate listele, din 1995 și pînă în prezent", a declarat Raluca Iosipescu.
Pe al cui joc îl face directorul de la Cultură?
În mod cert, Spitalul Brătianu, de pe bulevardul Bălcescu, a născut interese foarte mari, dată fiind poziționarea sa și valoarea terenului aferent, care se ridică la circa 3 milioane de euro. Ce interese servește directorul de la Cultură, Marius Constantinescu, de vreme ce a luat poziție în cadrul dezbaterii publice, organizate săptămîna trecută de Consiliul Județean, pentru a stabili destinația pe care o va primi Spitalul Brătianu, solicitînd revenirea imobilului pe lista monumentelor istorice? Presupunem că nu a făcut asta doar pentru a-și denigra predecesorul, despre care a afirmat că a propus în anul 2003 scoaterea imobilului de pe lista cu pricina, propunere care s-a materializat în anul electoral 2004. Ulterior a susținut același lucru, prezentîndu-ne chiar și un istoric al spitalului, în care unul dintre momentele importante subliniate de el a fost anul 1955, cînd a fost introdus pentru prima oară în lista monumentelor istorice.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU