Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4746 > Eveniment Nr. 4746 de miercuri, 16 iulie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Profit din producția de roșii


Prețurile bune salvează legumicultorii din Glodeanu Sărat

Ei își vînd producțiile cu prețuri de zece ori mai mari ca în 2013

articol de: Adrian CRĂCIUN
Nu s-au dat sub nici o formă bătuți și acum încep să își pună banii în portofele sau la bancă. După începutul greu de an, legumicultorii din Glodeanu Sărat nu mai sperau că vor face ceva anul acesta. În schimb, producțiile slabe au făcut ca prețurile să crească spectaculos, în prezent legumicultorii ajungînd să își vîndă roșiile cu prețuri de zece ori mai mari ca în 2013. Au avut parte de un început de an dificil. În iarnă, aproape jumătate din sere și solarii s-au dus pe apa Sîmbetei, iar sute de fermieri și-au văzut munca distrusă de nămeți și de viscol.

„Prețurile astea ne-ar avantaja mult timp”

Geamuri sparte, folie ruptă și nu numai au compromis din start producțiile de verdețuri și legume. Printre cei mai afectați s-au numărat localnicii din Mărăcineni, Valea Rîmnicului, Glodeanu Sărat, Smeeni și Glodeanu ­Si­liștea, unde multe sere au fost făcute una cu pămîntul de zăpadă. În schimb, cei care au avut tăria să o ia de la capăt acum se pot bucura, prețurile fiind aproape de zece ori mai mari decît cele de anul trecut: „Anul trecut, kilogramul era 20-30 de bani, acuma, anul ăsta plecarea a fost de la 3,5 lei, iar acum undeva la 2 lei, 2,5 lei pe kilogram. Dacă s-ar menține prețurile astea ne-ar avantaja mult timp”, ne-a declarat  Claudiu Nițu, un legumicultor din Glodeanu Sărat.

70-80 de tone de legume vîndute zi de zi

De asemenea, faptul că au fost înregistrate intemperii în alte bazine legumicole de tradiție face ca piața locală de la Pitulicea să fie foarte căutată de comercianți din toată țara. Astfel, zilnic de pe piața locală se livrează cca. 70-80 de tone de legume în toată țara. Acest lucru le aduce profit legumicultorilor, care nici nu vor să își mai amintească de anul trecut, cînd mulți dintre legumicultori au fost la un pas de faliment: „Anul trecut mulți au lucrat în pierdere. Au fost băieți tineri care au început au făcut solarii cu bani de la bancă și n-au avut cu ce plăti. Chiar cunosc pe cineva care se plîngea că avea 30 de mili­oane să le dea la bancă și nu poate să  facă banii ăștia. Acum lucrurile s-au schimbat și cred că toți ies în cîștig”, ne-a declarat  Ștefan Ristea, un alt legumicultor din Glodeanu Sărat.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU