Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4726 > Eveniment Nr. 4726 de marti, 17 iunie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Efectele viiturii

Peste o sută de gospodării au fost inundate și zeci de hectare de teren

articol de: Mirela DUMITRU
O rupere de nori a produs un adevărat dezastru, vineri seara,  pe o rază de cîteva zeci de kilometri în zona loca­lizată între orașul Rîmnicu Sărat și localitățile Oreavu și Grebănu. 

A plouat cu găleata, timp de circa 40 de minute, acumulîndu-se, într-un interval destul de scurt, pînă la 37 de litri pe metrul pătrat. Un bilanț parțial arată că au fost inundate 29 de locuințe, peste o sută de gospodării, zeci de hectare de teren arabil din localitățile Rîmnicu Sărat, Topliceni, Grebănu, Valea Rîmnicului și Rîmnicelu. 

Puțin peste o jumătate de oră de ploaie, din care un sfert de oră cu grindină, a năruit cu totul speranțele agricultorilor din zona Rîmnicului. Și de ar fi fost doar atît, dar potopul cu piatră de vineri seara a inundat zeci de case și gospodării, beciuri și grădini. Una dintre cele mai afectate localități este comuna Valea Rîmnicului. Acolo, apa a acoperit și Șoseaua Europeană, în două puncte distincte, dar s-a revărsat și în curțile oamenilor. Un bilanț arată că au fost inundate 11 case și 15 curți.

„Puțin mai gravă este în Valea Rîmnicului unde au fost afectate curtea unei biserici, 11 case, 15 curți, un garaj, 7 beciuri și s-a intervenit cu utilajele din dotarea ISU pentru a elimina surplusul de apă“, a declarat Călin Iosif, purtător de cuvînt Instituția Prefectului. 

Oamenii povesteau îngro­ziți, după potop, că cerul a revărdat asupra lor cantități uriașe de apă. Imediat după ploaia de vineri seara, apa măsura și un metru în gospodăriile inundate.

„Cred că a fost de un metru. A distrus drumul și apa de aici nu a avut unde să se mai ducă, a venit la noi în curte dincolo unde stau eu, a făcut prăpăd“, a afirmat Voica Hornea, localnică.

Autoritățile din Valea Rîmnicului spun că viitura a fost favorizată și de lipsa șanțurilor de scurgere care se amenajează acum. Ploaia însoțită de grindină care s-a abătut asupra orașului Rîmnicu Sărat și a localităților învecinate a inundat aproape 30 de locuințe și peste 90 de curți. Potopul a durat aproape 40 de minute și a fost însoțit de grin­di­nă circa un sfert de oră. Orașul Rîmnicu Sărat și comunele Valea Rîmnicului, Topliceni, Grebănu și Rîmnicelu au fost grav afectate. Pe lîngă pagubele din gospodării pierderi mari sînt și pe suprafețe agricole întinse, cultivate cu legume, viță de vie și grîu.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU