Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4726 > Eveniment Nr. 4726 de marti, 17 iunie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Crește numărul celor care fac gesturi nobile


O.N.G.-urile primesc ajutoare de la anonimi

Peste 32.000 de salariați au donat 2% din impozitul pe venit către O.N.G.-uri

articol de: Adrian CRĂCIUN
O.N.G.-urile primesc ajutoare de la anonimi
 
Pe vremuri de criză, fiecare leu contează. O știu tot mai mulți oameni în familiile lor, dar sînt mulți care au început să se gîndească serios și la nevoile semenilor. Pentru copiii abandonați, pentru bătrînii rămași singuri, pentru oamenii cu probleme medicale grave, în ultima perioadă tot mai des se implică societatea civilă, prin entitățile non-profit. Chiar dacă nu direct, în sprijinul celor aflați în situații delicate vin tot mai mulți buzoieni, simpli salariați avînd posibilitatea să își direcționeze o parte infimă din impozitul pe venit în scopuri nobile.

Cu 9.000 de salariați în plus față de 2013

Avem cel mai ridicat nivel de analfabetism din Europa, cea mai precară asistență medicală și cel mai ridicat nivel al violenței. Iată doar cîteva recorduri îngrijorătoare care traduc în cifre și clasamente seci situația socială din România. Din fericire, sînt tot mai mulți oameni care nu stau cu mîinile în sîn cînd aud ce se întîmplă în jurul lor. Asta pentru că la fel ca în anii trecuți, Codul Fiscal pune la dispoziția contribuabililor mecanismul de redirecționare a 2% din impozitul pe venit datorat pentru anul 2014, către o entitate non profit. 

Chiar dacă procedurile împuse de Ministerul Finanțelor Publice par la prima vedere o nouă formă de birocrație, contribuabilul trebuind să completeze formularul 230 (pentru veniturile provenind din salarii) și îl depună la administrația financiară de care aparțin, numărul celor care au  făcut acest pas a crescut față de cel de anul trecut. „Au fost depuse un număr de 32.039 de declarații 230 la nivel de AJFP Buzău, din care numai la nivelul activității de colectare Buzău 25.878. Spre bucuria noastră, au crescut ca număr față de anul 2013, cînd la nivel de AJFP Buzău au fost depuse numai 24.630 de astfel de declarații”, ne-a declarat Petruș Octavian Cîrcei, șeful AJFP Buzău.

Peste 15 miliarde de lei vechi în 2013

Pînă în prezent, oficialii de la Finanțele Publice nu au reușit să stabilească suma totală de redistribuit către fundații și entitățile non profit, însă cu siguranță că ONG-urile vor primi o sumă totală mai mare decît suma totală redistribuită în 2013, cînd au primit peste 15 miliarde de lei vechi.

„Datorită faptului că termenul limită de procesare a acestora este data de 30 iunie 2014, încă nu putem avea un total al sumelor restituite, însă pot să vă spun că în anul 2013 prin cele 24.630 de declarații s-a restituit suma totală de 1.520.790 de lei”, ne-a declarat Petruș Octavian Cîrcei, șeful AJFP Buzău.

Medicamente și hrană pentru bătrîni

În ceea ce îi privește pe beneficiarii sumelor redirecționate de salariați, ei spun că banii primiți prin această formulă sînt bineveniți, pe lîngă sponsorizările și alte forme de sprijin de la companii sau de la oamenii de afaceri. „Fundația primește din cei 2% anual în jur de 20-30.000 lei pe care îi folosim atît la așezămintele de bătrîni pe care le avem, cît și la campusurile pe care le avem la Bisoca și Maliuc. Cămine de bătrîni avem la Ulmeni, de bărbați, și la Năeni și Cîmpeni de femei, care acești bani ne sînt necesari atît pentru medicamente, pe care le cumpărăm, avem foarte mulți bătrîni bolnavi, cît și pentru hrana pe care le-o oferim și pentru reparații”, ne-a declarat Silvia Stere, contabilul Fundației Sf. Sava.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU