Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4691 > Eveniment Nr. 4691 de vineri, 25 aprilie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

În urma anchetei efectuate,


Căminul din Aldeni va fi închis

Inspectorii sociali au decis închiderea așezămîntului

articol de: Mirela DUMITRU
Căminul din Aldeni va fi închis
 
Căminul ororilor de la Aldeni trebuie închis! Este concluzia la care au ajuns inspectorii sociali din Buzău, după controalele derulate la așezămîntul din localitate. Conducerea centrului a avut la dispoziție un termen clar să-și rezolve toate problemele, scoase la iveală de o organizație non-guvernamentală. Cum timpul nu a rezolvat nimic, căminul își va închide porțile. Cuvîntul final îl va avea Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care trebuie să decidă ce se va întîmpla cu asistații care trăiesc acolo. 

Problemele nu au fost remediate

Inspectorii sociali de la Agenția Județeană de Prestații și Inspecție Socială Buzău au descins la Aldeni, prima dată, la jumătatea lunii martie. Atunci, ei au descoperit o serie de nereguli, sesizate, de altfel, și în raportul făcut public de Centrul de Resurse Juridice. Conducerea căminului a primit la acea dată un avertisment clar să se pună la punct. Inspectorii le-au dat responsabililor de la cămin un termen de o lună să-și rezolve toate problemele descoperite. Asta cu atît mai mult cu cît o parte din neregulile sesizate în raportul Centrului s-au confirmat. Luna a trecut, dar problemele nu au fost remediate. Dimpotrivă. La termenul stabilit, s-a constatat că în cămin nu erau respectate nici cele mai elementate standarde de calitate. "Pentru standardele specifice de calitate pentru centrele rezidențiale pentru persoanele adulte cu handicap aprobate prin Ordinul 559/2008, au fost îndeplinite 19% din condițiile minime prevăzute. Pentru standardele specifice de calitate pentru centrele rezidențiale pentru persoanele vîrstnice aprobate prin Ordinul nr.246/2006, au fost îndeplinite 23 la sută din condițiile minime prevăzute", a afirmat Daniela Bănică, purtător de cuvînt AJPIS Buzău.

Închis pentru 3 luni

La începutul lunii, căminul din Aldeni a ajuns în atenția opiniei publice, odată cu apariția unui raport care conținea dezvăluiri înfiorătoare, întocmit de Centrul de Resurse Juridice. Bătrîni și tineri cu dizabilități ținuți în condiții inumane, în saloane care miros a urină sau în camere de izolare unde sînt ținuți de obicei morții sînt doar cîteva dintre ororile făcute publice. Atunci au revenit la cămin și inspectorii sociali ai AJPIS Buzău, care au mai descins și cu alte ocazii la Aldeni, iar cea mai mare parte a informațiilor din raport au fost confirmate. Acum, coșmarul asistaților va lua sfîrșit. Căminul nu va fi închis însă definitiv, ci pe o durată de 3 luni, timp în care totul ar trebui remediat. O decizie finală ar fi luată însă la București, unde a fost trimis raportul inspectorilor sociali buzoieni.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU