Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4642 > Eveniment Nr. 4642 de vineri, 14 februarie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Părinții care și-au lăsat copiii în centrul de plasament


Muncesc sau plătesc

Deja un părinte a fost obligat de instanță să presteze muncă în folosul comunității

articol de: Mirela DUMITRU
Părinții care își abandonează copiii în centrul de plasament vor fi trași la răspundere. Modificările legislative permit DGASPC să inițieze o acțiune în instanță prin care să solicite părintelui să achite o contribuție pentru cheltuielile care sînt efectuate pentru copil ori efectuarea de muncă în folosul comunității. La Buzău deja au apărut primele astfel de cazuri, un buzoian fiind obligat de Justiție să muncească în folosul comunității. 

Nu au scăpat de responsabilitate

Și-au lăsat copilul în grija statului, însă nu au scăpat de întreaga responsabilitate. Părinții care și-au abandonat micuții într-un centru de plasament fie vor efectua muncă în folosul comunității, fie vor achita o parte din cheltuielile suportate de stat pentru acesta. "Anul trecut au fost făcute modificări pe Legea 272 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, astfel că părinții ai căror copii beneficiază de măsura de protecție în sistemul nostru de asistență socială pot fi obligați să plătească o contribuție dacă situația financiară le permite, contribuție pentru cheltuielile care sînt suportate cu copilul în sistemul de protecție, iar dacă nu beneficiază de acești bani să poată presta acea muncă în folosul comunității", a declarat Roxana Kovacs, purtător de cuvînt DGASPC Buzău. Discuții s-au purtat cu primari din mai multe lcoalități buzoiene pentru a identifica astfel de cazuri și a acționa în Justiție părinții care și-au părăsit copiii. "Nu am intrat în detalii, a fost doar o singură discuție de principiu, eu am spus că sînt de acord, urmază să discutăm și detaliile", a precizat Florin Dumitrașcu, primar Pogoanele.

Obligat să muncească în folosul comunității

Deja un părinte a fost obligat de instanță să muncească în folosul comunității la un centru aflat în subordine DGASPC. În funcție de nevoile instituției la care va lucra, părintele va face de exemplu curățenie ori va amenaja spațiul verde. "La acest moment avem o hotărîre judecătorească în acest sens pentru un părinte în urma protocolului, acel părinte va fi obligat pentru că instanța așa a hotărît să presteze această muncă în folosul comunității, iar cu sprijinul Primăriei o va presta în centrul nostru social. Mai avem o acțiune pe rolul instanței în acest sens", a afirmat Roxana Kovacs, purtător de cuvînt DGASPC Buzău. Asistenții sociali din județ vor reevalua situațiile copiilor, iar în cazurile în care se va impune vor face propuneri primăriilor de acționare în Justiție a părinților iresponsabili.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU