Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4624 > Eveniment Nr. 4624 de vineri, 17 ianuarie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Lipsa apei din sol pune sub semnul întrebării culturile de toamnă


Agricultorii vor măcar ploaie, nu zăpadă

Ei spun că două-trei zile sau chiar mai puțin de ger, zăpadă și viscol ar putea să facă prăpăd pe cîmp

articol de: Adrian CRĂCIUN
Agricultorii vor măcar ploaie, nu zăpadă
 
Iarnă fără zăpadă pentru săniuș sau oameni de zăpadă, dar și fără mari promisiuni pentru agricultori. Dacă proprietarii de pensiuni se plîng că lipsa zăpezii i-a lăsat fără turiști și fără încasări, agricultorii se plîng că vremea nefiresc de caldă pentru această perioadă a anului pune în pericol culturile agricole. Principalul motiv de îngrijorare este faptul că solul nu are apă. Așa se face că în lipsa zăpezii fermierii au ajuns să își dorească măcar să vină ploaile și să compenseze cumva lipsa stratului de omăt din această iarnă. La Buzău, specialiștii agronomi spun că, pentru moment, culturile din județ sînt într-o stare vegetativă bună. Fermierii au putut realiza la timp toate lucrările de fertilizare necesare, astfel încît din acest punct de vedere și 2014 ar putea fi un an bun în agricultură. În schimb, nici prognozele meteorologilor nu au darul de a-i liniști pe fermieri. Astfel, estimarea că pentru perioada următoare  temperaturile vor scădea naște temeri printre agricultori.

"Depinde cum va debuta o iarnă autentică"

Chiar dacă ghioceii au răsărit curajos în multe zone din județ, agricultorii spun că oricînd două-trei zile sau chiar mai puțin de ger, zăpadă și viscol ar putea să facă prăpăd pe cîmp, cele mai vulnerabile la scăderile bruște de temperatură fiind culturile de rapiță și orz. "Acum depinde cum va debuta o iarnă autentică. Dacă vom avea norocul să vină un strat de zăpadă, ar fi bine și benefic plantelor de cultură, dar dacă va veni, va surveni imediat un îngheț puternic, vom avea ceva semne de întrebare, ca în fiecare an. În primul rînd știm că rapița este foarte sensibilă, orzul, apoi orzoaica, apoi urmează, bineînțeles, grîul", ne-a declarat Daniela Stan, purtător de cuvînt la Direcția Agricolă.

"O ploaie ar fi nemaipomenită"

Mai în glumă, mai în serios, agricultorii spun că vremea atipică sezonului rece este un motiv de bucurie pentru gospodarii care nu au reușit să-și cumpere lemne suficiente pentru iarnă. În schimb, pentru fermieri, incertitudinile legate de vreme se contabilizează, de regulă, pe minus. În aceste condiții, dacă ar fi să aleagă între zăpadă și ploaie, fermierii spun că ar opta pentru cea de-a doua variantă. "O ploaie ar fi nemaipomenită. Apa ar fi absorbită rapid de pămînt și solul și-ar reface rezervele de umiditate", ne-a declarat Valeriu Călin, președintele Asociației Cultivatorilor Buzău. Fie că văd jumătatea plină a paharului, fie că o văd pe cea goală, dacă vremea nu va ține cu agricultura în acest an, fermierii își pun totuși speranțele în asigurări. Deși recunosc că de multe ori nu au fost despăgubiți, pentru că pagubele nu se produceau, de regulă, în intervalul pentru care erau stabilite  clauzele din contractele de  asigurări.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU