Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2488 > Eveniment Nr. 2488 de marti, 19 septembrie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Păreri împărțite despre banii pentru școli:


Școlile buzoiene ar putea atrage bani din alte județe

Optimismul șefilor de la Inspectoratul Școlar este atacat de sindicaliști

articol de: Sorin DINCO

Șeful Inspectoratului Școlar Județean (I.Ș.J.) Buzău este foarte optimist în ce privește cheltuirea, pînă la data de 30 septembrie, a peste 70 miliarde de lei vechi, dați școlilor buzoiene, de la Ministerul Educației, pentru patru domenii de investiții în învățămînt. Mai mult, el crede că Buzăul ar putea atrage bani și de la alte județe care nu vor reuși să îi cheltuiască în termen. Liderul Sindicatului din Învățămîntul Preuniversitar (S.Î.P.) Buzău, Ion Neacșu, îl contrazice, arătînd că banii sînt cheltuiți în devălmășie.
"Pînă la sfîrșitul lunii, îi dăm pe toți gata!"
Inspectorul școlar general Gheorghe Bodea este foarte optimist în chestiunea cheltuirii celor peste 70 de miliarde de lei vechi, livrați în conturile școlilor buzoiene în ultima săptămînă a lunii august, dar care, dacă nu vor fi cheltuiți pînă pe 30 septembrie a.c., vor fi retrași și redistribuiți în alte județe mai "harnice". Banii au fost dați pentru patru domenii de investiții în învățămînt, dintre care cel mai important poate fi considerat cartea școlară din biblioteci: "Deja, din datele noastre, banii pentru cartea școlară au fost cheltuiți în proporție de 90%. Stăm bine și la aparatura pentru laboratoarele de fizică, biologie și chimie. Pînă la sfîrșitul lunii, îi vom cheltui pe toți. Noi stăm mai bine decît alte județe și am mai putea primi bani de la alții, dacă nu îi cheltuie", ne-a declarat, vineri, 15 septembrie, șeful I.Ș.J.
"Nu există pe piață produsele care trebuie cumpărate!"
Liderul S.Î.P. Buzău, profesorul de sport Ion Neacșu, este de altă părere, arătînd că bunurile necesare școlilor nu sînt pe piață și că, în locul lor, vor fi achiziționate produse nepotrivite. Pe domeniul materiale sportive, pentru care au fost alocate peste 12 miliarde de lei, domeniu pe care îl cunoaște destul de bine, liderul sindical ne-a declarat: "Numai în sălile de sport din județ e nevoie de 500 de bănci de gimnastică. Mai e nevoie de 120 de lăzi de gimnastică, de 120 de capre pentru sărituri și alte 500 de bănci paliere. Aceste produse nu există pe piață și, pentru a le comanda, e nevoie de parcurgerea unei proceduri de atragere de oferte, de organizare de licitații. De aceea, se vor cumpăra bunuri care există pe piață, fără să se acopere adevăratul necesar din școli. Iar banii necheltuiți se vor întoarce de acolo de unde au fost dați cu atîta tam-tam, însă cu titlul de economie la buget". Astăzi, Gheorghe Bodea are, împreună cu omologii săi din țară, ședință la Ministerul Educației, pe tema investițiilor din învățămînt.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU