Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4606 > Eveniment Nr. 4606 de vineri, 13 decembrie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

După ce Justiția a închis o dată cazul,


Mafia pădurilor redeschide procesul pentru moștenirea lui Preda Buzescu din Munții Buzăului

Însuși fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu, a devenit avocat al părții care a redeschis procesul

articol de: Mirela DUMITRU, Cătălina JINGOIU
Mafia pădurilor nu se lasă dusă din Munții Buzăului. După ce presupusul moștenitor al lui Preda Buzescu, un bărbat pe care Justiția îl împroprietărise cu 68 de mii de hectare de pădure, a pierdut suprafața forestieră, tot în Justiție, același presupus moștenitor își încearcă norocul la alte instanțe. De data aceasta, procesul s-a mutat la Vîlcea, iar apărătorul este un nume cu rezonanță - Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției și actual senator. 

Miza, uriașă

Procesul în urma căruia Judecătoria Pătîrlagele l-a împroprietărit pe un buzoian care se pretinde urmaș al boierilor Buzescu cu 68.000 de hectare de pădure a fost de notorietate. Pînă la urmă, tot Justiția, la intervenția Instituției Prefectului, a anulat hotărîrea. Dar Teodor Năstase, presupusul urmaș de boier, nu s-a lăsat și a deschis o nouă acțiune, de această dată la Vâlcea. Procesul a luat, deocamdată, o pauză. Tribunalul Vîlcea a respins ca inadmisibilă cererea de refacere a dreptului de proprietate pentru Teodor Năstase, dar soluția Justiției nu este definitivă și, cel mai probabil, va fi atacată cu apel. În paralel există o acțiune similară în Justiția buzoiană. "Vreau să precizez că pe același subiect a mai fost un proces în care Comisia a cîștigat recursul ca definitiv și irevocabil", a declarat Gabriel Baltă, prefect județul Buzău. Miza, în acest caz, este uriașă. Cele 68.000  de hectare de pădure valorează o avere colosală. De altfel, presa locală a relatat că presupusul urmaș al lui Preda Buzescu, cetățeanul Teodor Năstase, a vîndut drepturile litigioase pentru jumătate din suprafață contra unei sume de peste două milioane de euro. 

Prefectura trebuie să păzească pădurile județului

La ora actuală, Direcția Silvică Buzău mai deține cam 70.000 de hectare de pădure și pîrghii destul de slabe pentru a-și apăra această proprietate. În plus, instituția trebuie să lupte cu interese uriașe ale celor care își doresc să exploateze pădurile Buzăului. Printre aceștia și Academia Română, care are însemnate proprietăți forestiere în județul Buzău, dar mai vrea 4.500 de hectare pentru care a deschis un proces la Judecătoria Mangalia. Cele 4.500 de hectare reprezintă suprafețe forestiere deja cîștigate de Academie dar care nu au fost date efectiv, pentru că pe amplasamentele respective sînt alți proprietari deja. În acest context, autorităților silvice și celor din Instituția Prefectului le revine sarcina de a păzi pădurile județului și de a face tot ce este posibil pentru ca acestea să nu ajungă, în mod abuziv, la cei care nu au dreptul la suprafețele forestiere. "În ambele procese Comisia a depus întîmpinare prin care a cerut respingerea cererilor de chemare în judecată ca netemeinice și nelegale", a afirmat Gabriel Baltă, prefect județul Buzău.

Interesul statului se pierde adesea din vedere

Istoria recentă arată că interesul statului se pierde adesea din vedere. DNA are, de pildă, o anchetă în derulare după ce, tot în județul Buzău, la Gura Teghii, statul a retrocedat peste 5.000 de hectare de pădure unui bărbat din Țăndărei. Ulterior, pădurea a fost vîndută contra sumei de 20 de milioane de euro unei firme austriece, iar la această oră importante suprafețe din zonă sînt defrișate în mod abuziv.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU