Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4519 > Eveniment Nr. 4519 de marti, 13 august 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Ultimul avertisment


Civilizația ecologică se impune cu parul

Agenții economici prinși în ofsaid vor primi amenzi între 20.000 și 40.000 de lei

articol de: Mirela DUMITRU, Florin ZAFIU
Civilizația ecologică se impune cu parul
 
Autoritățile de mediu transmit o ultimă somație societăților comerciale buzoiene care nu s-au pus la punct cu colectarea selectivă a deșeurilor. Amenzi de pînă la 400 de milioane de lei vechi riscă atît autorităților locale, cît și societățile comerciale care nu folosesc cele 3 recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Dacă la instituțiile publice controalele dese au condus la respectarea legii și folosirea celor trei recipiente pentru hîrtie, plastic și sticlă, la agenții economici, lucrurile sînt departe de a fi pe făgașul normal. Comisarii Gărzii de Mediu anunță în rîndul acestora sancțiuni în perioada următoare, cînd vor fi demarate ample acțiuni de control atît în municipiu, cît și în județ.  Între timp însă, cîțiva cetățeni cu inițiativă au început să ducă deșeurile din casă la centrele de colectare amplasate în marile magazine, încurajați fiind și de bonurile primite. 

Nu scapă fără amenzi

Au mizat mereu pe indulgența comisarilor de mediu în ceea ce privește respectarea normelor de mediu însă de această dată nu vor mai putea scăpa fără amenzi. Agenții economici vor fi luați la puricat de către autoritățile de mediu. Comisarii de mediu anunță în perioada următoare o amplă acțiune de verificare a societăților comerciale pentru a vedea cum respectă prevederile Legii 211 privind colectarea selectivă a deșeurilor. "Din păcate, la această oră, se găsesc doar în instituțiile publice, iar agenții economici mai puțin. Din cauza aceasta, am vrut să tragem un semnal de alarmă și să spunem că prevenția s-a cam terminat, de acum vom aplica sancțiuni. Anul acesta pe această Lege 211, nu am făcut decît 68 de controale, dar pe persoană fizică sau juridică la agenții economici, tuturor le-am dat sancțiunea în scris a avertismentului", a declarat Carmen Ichim, comisar-șef Garda de Mediu Buzău. Dacă instituțiile statului au învățat să colecteze selectiv deșeurile, micile unități economice au fost mai îndărătnice. Așa se face că pot fi sancționate cu amenzi între 200 și 400 de milioane de lei vechi. "Marii poluatori prin nerespectarea aceste legi pot fi și aceste mici magazine indiferent de profil, că sînt magazine alimentare, că sînt baruri, alimentație publică, că sînt magazine de confecții, orice tip de magazine, toate au deșeuri provenite din ambalaje. Aceste deșeuri se duc în pubele sau cad pe lîngă și nu ajung la agentul economic care ar trebui să le valorifice ca să poată fi refolosite", a precizat Carmen Ichim, comisar-șef Garda de Mediu Buzău.

Spirit ecologic, încurajat de bonuri

Dacă spiritul ecologic nu i-a îndemnat pe patronii de firme buzoiene să intre în legalitate, se găsesc și buzoieni cu inițiativă, bucuroși că mai scot un ban dacă predau deșeuri în centrele specializate. "Și bonul este bun, că omul nu se apleacă degeaba și ridică un pet, dar faptul că dispar toate peturile de pe marginea drumului și nu mai e poluare e un lucru foarte bun", a afirmat Mihai Ședin, cetățean. Verificările vor debuta în scurt timp și vor continua pînă la finalul acestui an. Persoanele care deja au fost sancționate cu avertisment scris nu vor scăpa de amenzi usturătoare dacă vor fi prinse în ilegalitate.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU