Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4493 > Eveniment Nr. 4493 de luni, 8 iulie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Concluziile recensămîntului populației


Sîntem mai puțini și mai bătrîni

Îngrijorător este și faptul că majoritatea buzoienilor locuiesc în mediul rural

articol de: Florin ZAFIU
La doi ani de la debutul recensămîntului populației, Direcția Județeană de Statistică Buzău a centralizat datele obținute și a tras o concluzie importantă. Față de recensămîntul organizat în anul 2002, populația stabilă a județului Buzău a scăzut, în timp ce numărul celor care s-au declarat de etnie romă aproape că s-a dublat. Municipiul Buzău rămîne localitatea cu cea mai mare pondere a populației, la capitolul rural, comuna Vadu Pașii fiind fruntașă în ceea ce privește numărul locuitorilor. Inedit, dar nu îmbucurător, au spus reprezentanții Direcției de Statistică, reprezintă faptul că majoritatea populației locuiește în mediul rural. Față de raportarea din anul 2002 se înregistrează o revenire a cetățenilor de la orașe către comune. Aproape un milion de formulare au fost centralizate de statisticieni pentru a încheia procesul de numărare a populației. 

Mai puțin cu aproape 45.000 de persoane

Populația stabilă a județului Buzău este în scădere față de ultimul recensămînt organizat în anul 2002, atunci cînd erau înregistrați în jur de 496.000 de locuitori. Direcția Județeană de Statistică a reluat numărătoarea în urmă cu 2 ani, vineri fiind prezentate datele finale. Îmbătrînirea populației, scăderea ratei natalității în comparație cu rata mortalității cît și migrația populației au condus la scăderea numărului de locuitori. "În urma centralizării rezultatelor și stabilirii rezultatelor definitive, populația stabilă a județului Buzău, la 20 octombrie 2011, este de 451.069 de persoane", a afirmat Cornelia Geambașu, director Direcția de Statistică Buzău. În schimb a crescut ponderea populației de etnie romă de la 2,9 la 4,7 la sută, însemnînd 20.376 de persoane. Sînt urmați de maghiari, turci, italieni și chinezi. "S-au declarat români 92,5 la sută din numărul persoanelor, romi s-au declarat 4,7 la sută. În creșterea aceasta se ascunde nu numai o creștere numerică, o speculație că ar fi o rată a natalității mai mare, dar eu cred că au conștientizat importanța declarării  și asumării etniei pentru că există locuri în licee, programe dedicate", a declarat Cornelia Geambașu, director Direcția de Statistică Buzău. Cea mai mare localitate a județului rămîne în continuare municipiul Buzău, urmat de Rîmnicu Sărat, Nehoiu, Pătîrlagele și Pogoanele. Cea mai mare comună, din punct de vedere al numărului de locuitori, este Vadu Pașii, urmată de Vernești, Berca și Mărăcineni. La polul opus se află Pardoși, Chiliile, Mărgăritești și Valea Salciei.

Peste 61% din populație locuiește în mediul rural

În afara reacției emoționale a populației față de declararea Codului numeric personal, reprezentanții Direcției de Statistică Buzău au precizat, ca inedit, că județul se remarcă negativ prin mediul în care își duc viața de zi cu zi. Altfel spus, buzoienii preferă viața de la țară în schimbul celei de la oraș. "La nivelul țării preponderent populația locuiește în mediul urban, la noi în județ și în alte cîteva, sînt în mediul rural. 38,6 la sută în urban și restul în mediul rural. Interesant este că a și scăzut ponderea populației din urban comparativ cu recensămîntul anterior", a precizat Cornelia Geambașu, director Direcția de Statistică Buzău.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU