Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2471 > Eveniment Nr. 2471 de miercuri, 30 august 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Buzăul spune adio taberei Monteoru

articol de: Eugen ZĂVOIANU
Buzăul spune adio taberei Monteoru
 

Vila, parcul dendrologic, băile, precum Și terenuri din jur vor reveni urmaȘilor lui Constantin Angelescu, fost ministru în Guvernul Brătianu și cunoscut mason
Una dintre cele trei zone de agrement buzoiene destinate copiilor și tinerilor, cea de la Sărata Monteoru, este în "conservare" și, în curînd,va fi exclusă din circuitul național al taberelor. Motivul îl constituie cererea de retrocedare a fostului domeniu
Monteoru, acțiune care a fost promovată în instanță de urmașii familiei boierului buzoian încă de acum opt ani.Pînă la apariția noilor legi ale proprietății, procesul intentat de urmașii lui Monteoru a tot trenat, dar are șanse mari să se finalizeze în scurt timp, statul român fiind acum dispus să retrocedeze și proprietățile în care funcționează instituțiile publice.
Direcția de Tineret a sistat investițiile
De fapt, cererea de retrocedare a domeniului Monteoru a fost promovată de către urmașii lui Constantin Angelescu, ginerele lui Grigore Monteoru și personalitate marcantă a perioadei interbelice. Cererea vizează atît tabăra școlară, adică vila și parcul dendrologic din jur, cît și băile, capela familiei, terenul de fotbal și parcările. O cerere similară a fost adusă și la cunoștința Primăriei Merei. În așteptarea deciziei instanței de judecată, Direcția de Tineret Buzău a sistat orice investiție în tabăra de la Sărata Monteoru. "Într-adevăr, nu mai putem investi nici un leu în tabăra de la Monteoru atît timp cît aceasta este revendicată. Așteptăm și noi decizia instanței. De curînd, Direcția de Tineret a primit o alocație suplimentară de fonduri în valoare de 1,4 miliarde de lei, bani pe care am decis să îi orientăm către o altă tabără din Buzău, cea de la Arbănași", spune directorul Direcției de Tineret Buzău, Valerian Țuclea.
Urmașii doctorului Angelescu revendică și complexul Lido
Urmașii lui Constantin Angelescu mai revendică și complexul Lido din București, care a încăput, după 1989, pe mîna fraților Păunescu, dar și importante colecții de artă care au luat drumul Rusiei, o dată cu tezaurul României. Dr. Constantin Angelescu a fost una dintre cele mai marcante personalități ale perioadei interbelice. Angelescu a fost profesor și director al Clinicii chirurgicale a Facultății de medicină din București, ministru al Lucrărilor Publice în guvernul Brătianu și primul ambasador al României în America. A fost 14 ani ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice în primul guvern al României Mari - guvernul Brătianu, cînd a dispus construirea a 12.000 de școli. Constantin Angelescu a fost doi ani și prim-ministru, membru de onoare al Academiei Române, Președinte al Academiei de Științe și de Medicină, trei ani Consilier al Coroanei, senator liberal și cunoscut mason. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU