Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4488 > Eveniment Nr. 4488 de luni, 1 iulie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Tertipuri de comerciant


Fructe și legume românești crescute pe sol turcesc

Comercianții profită că autoritățile nu pot demonstra că produsele nu au fost crescute în țara scrisă pe etichetă

articol de: Mirela DUMITRU
În goana după clienți, comercianții uită de scrupule și apelează la tot soiul de tertipuri menite să atragă cît mai mulți clienți. O scurtă plimbare prin piață și vedem că mare parte din fructele și legumele de pe tarabe provin din bazinele viticole buzoiene. Încîntați de eticheta care le afirmă acest lucru, dar și de aspectul produselor, buzoienii se încîntă foarte ușor. Numai după ce ajung acasă și consumă produsul își dau seama că roșia a crescut pe sol turcesc, iar piersicile au fost alintate de razele soarelui grecesc. Și asta nu ar fi o problemă, dacă gustul nu ar lăsa serios de dorit.

Vîndute drept veritabile

De cîte ori nu ați vrut să mai simțiți adevăratul gust al fructelor și legumelor de sezon, acea mireasmă aparte pe care o aveau numai produsele din curtea bunicii? După ce v-ați cumpărat produsul pentru a vă satisface pofta, de multe ori însă ați rămas dezamăgiți, constatînd că ceea ce ați cumpărat nu aduce cu gustul pe care îl știați atît de bine? Motivul e simplu, sub reclama fructelor și legumelor românești se vînd, de fapt, produse importate, mai aspectuoase, însă la capitolul gust lasă mult de dorit. Un control al DSV a avut tocmai acest scop, identificarea locului de proveniență și a calității produselor. Debusolați sînt și comercianții care văd că, uneori, produsele veritabile românești nu mai sînt apreciate de cumpărători, care doresc în primul rînd un aspect frumos. "Sînt caise și persici românești, de la Medgidia. Să știți că unii le preferă, alții nu, dacă sînt românești zic că sînt urîte, dacă-s de import, sînt frumoase, rău că-ș românești, rău că-s din import", a precizat Antonio, comerciant.

Greu de demonstrat

De șmecheriile unora dintre tarabagii știu și autoritățile care au însă mîinile legate, neputînd demonstra originea fructelor și legumelor. "Sînt convins, sînt conștient și știu sigur că există situații în care pe acestea sau în spatelele acestor certificate de producător pot fi comercializate produse alimentare din genul fructe și legume care sînt rezultate ori din import, ori de oriunde altundeva, nu neapărat de pe solul sau suprafața trecută în certificatul de producător. Din păcate, chiar dacă sînt niște chestiuni destul de evidente, și pe care toți le știu, rămîn totuși niște supoziții pe care nu le putem demostra", a declarat Ciprian Botezatu, director adjunct DSV Buzău. Așa se face că în prezent, numai un sfert din produsele de sezon chiar au fost cultivate pe pămînt românesc. "Din ceea ce cunosc, din cîte știu eu, cred că procentul nu poate fi mai mare de 20, maxim 30%, restul din comerț intracomunitar, din spațiul intraunional, aduse la noi și cele mai multe din comerțul cu țări terțe, în special cu origine turcească", a afirmat Ciprian Botezatu, director adjunct DSV Buzău. Controalele autorităților vor continua însă, neputînd demonstra falsul, comercianții vor continua să atragă clienții folosind publicitate mincinoasă. Ba, mai mult, comercianții care se știu cu musca pe căciulă se fac repede nevăzuți atunci cînd văd organele de control, așa încît scapă fără a fi amendați.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU