Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4477 > Eveniment Nr. 4477 de joi, 13 iunie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

De cîteva zile, ne aflăm sub


Asaltul fluturilor

Teii înfloriți au devenit ținta a milioane de astfel de insecte

articol de: Mirela DUMITRU, Mihaela VULPE
Asaltul fluturilor
 
Buzăul, sub asaltul fluturilor! De cîteva zile, teii înfloriți au devenit ținta a milioane de fluturi. E o invazie fără precedent a acestor  insecte, care s-au înmulțit și din cauza unui mediu prielnic, pe fondul precipitațiilor din ultima vreme. Dar dincolo de disconfortul pe care îl creează unora dintre buzoieni, fluturii se pot năspusti și asupra legumelor. Teii care au înflorit în această perioadă sînt plini de fluturi. Insectele zboară în toate direcțiile, se așează pe rochiile deschise la culoare ale doamnelor, se lovesc de parbrizele mașinilor și îi găsești și în casă, în colțurile camerelor. Mai ales la căderea serii, traseele insectelor devin de-a dreptul haotice. Insectele se lovesc de oameni și nu le e greu să ajungă și în case. Sînt atît de mulți, încît nu pot fi ignorați. Buzoienii se declară deranjați de prezența micilor insecte. Nimeni nu își explică însă de unde această invazie. "Eu n-am mai întîlnit așa ceva, acum am văzut și eu pentru prima dată așa de mulți", a afirmat Liviu Firea. "Aoleu, e jale mare cu ei, ne intră și în casă și peste tot, din ce cauză or fi așa mulți nu știu, poate din cauza vremii", a spus Aurel Rîmniceanu.  
Condițiile de mediu au favorizat înmulțirea exemplarelor

Autoritățile de mediu au însă explicații: fluturii s-au înmulțit pe fondul atmosferei încărcate în urma precipitațiilor, dar și a înfloririi teilor, copacul favorit al speciei care a invadat Buzăul. "Au fost aduse împreună cu plantele importate acum mai mulți ani, deoarece în prezent se regăsesc pe toate continentele. Condițiile climatice, fiind o primăvară călduță, cu temperaturi potrivite, nu au fost perioade mari de secetă și inundații, factorii care au favorizat dezvoltarea acestora", a declarat Camelia Bratu, biolog Stațiunea de Cercetare Legumicolă. Fluturii nu reprezintă un pericol pentru oameni, însă pentru anumite plante, da. "Pentru tomate, pentru varză, pentru castravete, ardei, însă pot fi combătute. Mănîncă frunzele în primele 4 stadii de larvă, iar în stadiile 5 și 6 pătrund la colet și îl mănîncă", a precizat Camelia Bratu, biolog Stațiunea de Cercetare Legumicolă.

Campanie de dezinsecție împotriva fluturilor

Autoritățile au demarat deja o campanie de dezinsecție împotriva fluturilor. "Am avut ceva sesizări telefonice, verbale, despre fluturii care sînt acum prin Buzău, substanța pe care o folosim pentru țînțari și muște este cu predilecție pentru țînțari și muște, dar bineînțeles va acționa și împotriva lor. Miercuri dimineață am demarat campania de dezinsecție la sol, va dura aproximativ o lună, în primul rînd facem parcurile, am început cu Parcul Crîng, continuăm mîine, pentru că acolo sînt niște probleme mai deosebite, pentru că din cauza ploilor s-au format niște lacuri care persistă", a afirmat Liviu Mocanu, director RER.  Invazii de fluturi similare celei din Buzău au fost raportate în aceste zile și în alte orașe din țară.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU