Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4456 > Eveniment Nr. 4456 de miercuri, 15 mai 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Protocol între Patriarhia Română și Ministerul Agriculturii


Preoții, "consultanți europeni"

Ministrul Daniel Constantin consideră că Biserica poate readuce încrederea în reformele și planurile de dezvoltare a satului românesc

articol de: Adrian CONSTANTIN
Preoții sînt invitați să se implice în informarea oamenilor de la sate despre reformele și proiectele de dezvoltare a mediului rural. Patriarhia Română și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au încheiat un protocol de colaborare pe o perioadă de un an pentru promovarea satului românesc. Ministrul Daniel Constantin a explicat că informațiile despre măsurile pe care MADR le va lua pe dezvoltarea satului românesc vor fi aduse la cunoștința conducerii Bisericii Ortodoxe Române (BOR), iar preoții de la sate, prin colocviile care vor fi organizate, vor avea suficiente date pentru a-i informa pe sătenii interesați despre aceste proiecte. Obiectivele protocolului de colaborare sînt informarea locuitorilor din zonele rurale despre fondurile europene pentru dezvoltarea agriculturii și a satului românesc prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, precum și promovarea valorilor tradiționale ale comunităților rurale în vederea conservării și dezvoltării patrimoniului spiritual, cultural, educațional, social și natural al satului românesc. 

Acțiuni separate de slujbele religioase de duminică

Prin protocol se dorește inclusiv implicarea preoților în proiecte culturale și educaționale, cu scopul păstrării conștiinței și identității românești. Alte teme abordate în cadrul informărilor vor fi măsurile de stimulare a tinerilor din mediul rural privind antreprenoriatul, precum și conștientizarea importanței asocierii și comasării terenurilor, respectiv organizarea în parteneriat a unor activități cu scopul valorificării resurselor locale. Șeful MADR a precizat că nu vrea să lege activitatea care se va desfă ura prin acest protocol de slujba religioasă care are loc în fiecare duminică, considerînd că există și alte zile benefice pentru discuții despre mediul rural între cler și credincioși. "Cel mai important lucru, dincolo de transmiterea informațiilor de către MADR, cred că va fi discuția pe care preoții o au cu enoriașii din fiecare comună. Toate măsurile pe care le va lua MADR, pe zona de dezvoltare a satului românesc, în special, dar și pe promovarea tradițiilor, a valorilor, vor fi aduse la cunoștința Bisericii Ortodoxe Române și sînt convins că, după aceea, prin colocviile pe care le vor organiza, vor ajunge mult mai ușor la cei care sînt interesați", a declarat ministrul Daniel Constantin.

Preotul, învățătorul și medicul, "sfatul" satului

În opinia ministrului Daniel Constantin, instituția preotului, alături de cea a învățătorului și de cea a medicului, ar putea readuce încrederea în reformele și planurile de dezvoltare a satului românesc. În aceste condiții, dacă preoții vor participa la organizarea de întruniri, seminarii, simpozioane etc. destinate locuitorilor din zonele rurale, aceste acțiuni vor fi privite cu mai multă încredere de către oameni. "Alături de învățător, alături de medic, instituția bisericii, instituția preotului, reprezintă un element de încredere care poate să determine coeziunea socială de care avem nevoie în mediul rural, dar poate să determine și promovarea acelor proiecte și măsuri pe care MADR le are în vedere pentru dezvoltarea mediului rural", a concluzionat ministrul Agriculturii.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU