Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4446 > Eveniment Nr. 4446 de luni, 22 aprilie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Eveniment

Nepăsare și lipsă de legi


Cum ne mutilăm orașul

O excepțională clădire se dărîmă pentru că n-a ieșit o afacere imobiliară

articol de: Adrian CONSTANTIN
Cum ne mutilăm orașul
 
Patrimoniul istoric și arhitectural al orașului, față în față cu nepăsarea instituționalizată și cu interesul strict imobiliar al mediului privat. Goana din marile orașe din România de a demola clădirile de patrimoniu sau construcțiile din secolele trecute pentru a face loc magazinelor, construcțiilor de birouri sau rezidențiale este valabilă și pentru municipiul Buzău, după retrocedări construcțiile cu valoare istorică intrate în proprietate privată riscînd să dispară pentru totdeauna de pe harta orașului. O astfel de soartă o are casa ce aparținea ginerelui fostului primar Stan Săraru, complex imobiliar compus din trei corpuri de clădire ce a aparținut inițial doctorului Oprea Somnea, renumit medic chirurg buzoian care a trăit între 1874-1954, a cărui fiică s-a căsătorit cu fostul primar Stan Săraru. După revoluție, imobilul a fost revendicat, cîștigat și vîndut de ginerele fostului primar, Tonel Holder, care trăia în Germania, și care i-a cumpărat fiului său o locuință la Duseldorf.

Lipsa de bani, justificare nerealistă pentru demolări

Cum s-a ajuns ca unele dintre cele mai frumoase case de pe Crizantemelor, colț cu Tudor Vladimirescu, fostă Emil Teodoru, să fie demolată fără nici un respect pentru istoria orașului și înfățișarea zonei Hasdeu, începe să fie deja o altă poveste, cea a nepăsării și a legislației precare. Astfel, sub rezerva anonimatului, buzoienii care locuiesc în zonă ne-au declarat că, după ce casele naționalizate au fost vîndute unei firme cu capital grec, s-a început demolarea corpului de  clădire de la stradă, acțiune care s-a oprit la sesizările făcute la acea vreme, pentru că nu aveau toate avizele necesare. De frumsețea clădirilor de altădată își amintește și istoricul Valeriu Nicolescu, unul dintre puținii buzoieni care mai cunosc în detaliu istoria valorilor arhitecturale de altădată ale orașului. "În casa de pe Crizantemelor a locuit dr. Oprea Somnea, una dintre somitățile medicale ale Buzăului, un om de cultură care a avut și veleități în domeniul industriei, pentru că a încercat să facă ceva după Primul Război Mondial. Una dintre fiicele sale s-a căsătorit cu fostul primar Stan Săraru, cel care a realizat principala piață agroalimentară din Buzău, denumită astăzi Piața Stan Săraru, și Baia Comunală. După 1990, urmașul lui Stan Săraru, ginerele său, Tonel Holder, a revendicat și a reușit să obțină acest imobil și casa în care a locuit socrul său, avocatul Stan Săraru, situată pe strada Elocinței, și chiar după ce a reușit să obțină aceste clădiri, le-a vîndut. Noii proprietari nu știu ce au de gînd cu ele.  Casa de pe Crizantemelor arată așa cum arată și, ca urmare, rămîne de văzut ce au de gînd noii proprietari cu această, nu zic bijuterie arhitectonică, dar avea o anumită formulă din punct de vedere arhitectonic în peisajul urbanistic al Buzăului", ne-a declarat istoricul Valeriu Nicolescu.

Copie la indigo cu soarta Castelului Regal de la Rușețu

În opinia fostului parlamentar Viorel Constantinescu, la noi legislația care ar trebui să protejeze aceste clădiri este încă deficitară, întrucît nu asigură un suport financiar pentru restaurarea și punerea în valoare a clădirii. În final, invocînd lipsa de bani, proprietarii clădirilor cu valoare istorică închid acest cerc vicios, lăsînd în paragină construcțiile pentru a putea valorifica în mod cît mai pragmatic. "Tot complexul ăsta, că de fapt era vorba de un complex construit, tinde să ajungă în faza de precolaps. Deci asta înseamnă că dacă nu se va interveni într-o formă sau alta asupra a ceea ce a rămas, practic, clădirile respective de la precolaps, înseamnă colaps și vom avea ce? Vom avea ce am avut la Rușețu cu Castelul Regal", ne-a declarat fostul parlamentar Viorel Constantinescu. Dacă în orice altă țară a Europei construcțiile de la sfîrșitul secolului al XIX-lea sînt vestigii care au fost valorificate și au devenit podoabe ale orașelor și sînt dovezi ale unei istorii comparabile cu aceea a altor orașe europene, a recunoașterii unei comunități orășenești care ar trebui să fie mîndră de o istorie seculară, la noi există riscul real ca peste cîteva zeci de ani să nu mai avem ce conserva sau restaura. "Trebuie să înțelegem că dacă astăzi ne obișnuim cu ideea că dispare o clădire care ne-a reprezentat, mîine dispare alta, poimîine alta, ne vom întreba în foarte scurt timp și ce ne mai reprezintă", ne-a declarat ing. Viorel Constantinescu.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU